Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európai Unió tovább bővítette Belarusz szankciós jegyzékét


Aljakszandr Lukasenka belarusz és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy jachton a Fekete-tengeren 2021. május 29-én
Aljakszandr Lukasenka belarusz és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy jachton a Fekete-tengeren 2021. május 29-én

Újabb belarusz személyek és szervezetek ellen fogadtak el szankciókat az európai uniós tagállamok külügyminiszterei. Az érintettek között van Aljakszandr Lukasenka elnök több családtagja is.

A hétfői luxembourgi tanácsülésen vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat magukban foglaló korlátozásokat hagytak jóvá további 78 magán- és nyolc jogi személy ellen. Vannak közöttük „súlyos emberi jogsértésekért, a jogállamiság súlyos aláásásáért, illetve a civil társadalom és a demokratikus ellenzék elnyomásáért felelős” törvényhozók, ügyészek, bírók és más állami tisztségviselők.

Büntetőintézkedésekkel sújtották Lukasenka fiát, Dmitrijt, valamint legidősebb fia feleségét, Liliját is, akik „támogatják a rezsimet, profitálnak belőle”.

Az EU már tavaly felvett a szankciós jegyzékébe csaknem száz belarusz személyt különböző jogsértések miatt.

Nagy nemzetközi felzúdulást váltott ki a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó május 23-i járatának földre kényszerítése Minszkben. A hatóságok bombafenyegetéssel indokolták a lépést. A repülőtéren őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságíró-aktivistát és orosz barátnőjét.

Bár már korábban is folyamatban volt egy újabb szankciós csomag kidolgozása a tüntetők elleni kemény fellépés miatt, az EU végül erre válaszul fogadta most el az újabb szankciókat, miután május végén már megtiltotta a belarusz légitársaságok számára a közösség légterének és repülőtereinek használatát, illetve felszólította az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el az ország légterét.

Gazdasági szankciók

Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő arról számolt be hétfőn, hogy emellett szélesebb körű gazdasági szankciók előkészítése is zajlik. Ezek keretében korlátozásokat vezetnének be egyebek mellett a hitelfelvételre, az állampapír-kereskedelemre vonatkozóan, illetve az olaj-, műtrágya- és dohányipart, valamint a távközlést, az energia-, olaj- és vegyipart illetően.

„Többé nem pusztán egyéneket fogunk szankciókkal sújtani, ágazati szintű korlátozásokat is fogunk hozni olyan gazdasági szektorokban, amelyeknek különös jelentőségük van Belarusz és a rezsim bevételei szempontjából” – mondta Heiko Maas német külügyminiszter.

Diplomáciai források szerint szakértői szinten már megállapodás született a fegyverek és az olyan felszerelések exportjának szigorításáról, amelyek bevethetők a demonstrálók ellen.

Feszült helyzet

Belaruszban a tavaly augusztusi, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető elnök, Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni Lukasenkát. A 66 éves vezetővel és több magas rangú illetékessel szemben szankciókat vezettek be, és ezeket a Ryanair-incidens óta újabb büntetőintézkedések követték.

Készült az AFP és a Reuters tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG