Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az FBI nukleáris fegyverekkel kapcsolatos dokumentumokat kereshetett Trump házában


Rendőrök és a titkosszolgálat emberei Donald Trump floridai ingatlana előtt, miközben FBI-ügynökök kutatják át a házat. Palm Beach, Florida, 2022. augusztus 8.
Rendőrök és a titkosszolgálat emberei Donald Trump floridai ingatlana előtt, miközben FBI-ügynökök kutatják át a házat. Palm Beach, Florida, 2022. augusztus 8.

A Washington Post jelentése szerint az FBI ügynökei nukleáris fegyverekkel kapcsolatos dokumentumokat kerestek, amikor a héten átkutatták Donald Trump volt elnök floridai otthonát.

Nem világos, hogy az augusztus 8-i kutatás során előkerültek-e ilyen dokumentumok. A jelentést egyelőre nem erősítették meg.

Az augusztus 11-én délután közzétett állítás akkor látott napvilágot, amikor az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma közölte: megkért egy bírót annak a házkutatási parancsnak a nyilvánosságra hozatalára, amelyet az FBI Trump floridai épületegyüttesének átkutatása során használt.

A házkutatás híre felkavarta az Egyesült Államok politikai életét, miközben a republikánus Trump egy esetleges 2024-es elnökválasztási kampányra készül. Ő és republikánus szövetségesei a házkutatást politikai megtorlásnak nevezték.

A házkutatás része volt annak a nyomozásnak, amely azt hivatott kideríteni, hogy Trump távolított-e el törvénytelenül dokumentumokat a Fehér Házból, amikor 2021 januárjában elhagyta hivatalát.

Az igazságügyi minisztérium úgy véli, hogy a volt elnöknél lévő egyes dokumentumok titkosítottak. Trump és ügyvédei együttműködtek az augusztus 8-i házkutatásban, akárcsak a floridai ingatlan korábbi, hasonló átkutatásában idén.

A Wall Street Journal és a Newsweek a héten arról számolt be, hogy egy informátor figyelmeztette az FBI-t annak a lehetőségére, hogy titkos dokumentumok kerülhettek Trump birtokába.

Merrick Garland főügyész az augusztus 11-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy személyesen hagyta jóvá a házkutatást.

Miközben példátlan az Egyesült Államok történelmében az akció – egyetlen volt amerikai elnök sem volt még soha szövetségi házkutatási parancs célpontja –, Garland döntése, hogy nyilvánosan megerősítette a házkutatás tényét, szintén rendkívül szokatlan.

A házkutatást elrendelő végzést amerikai idő szerint augusztus 12-én este nyilvánosságra hozhatják.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG