Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Dallasban: vissza kell venni a washingtoni és brüsszeli intézményeket a liberálisoktól


Orbán Viktor Dallasban, a Konzervatív Politikai Cselekvési Konferencián (CPAC) 2022. augusztus 4-én
Orbán Viktor Dallasban, a Konzervatív Politikai Cselekvési Konferencián (CPAC) 2022. augusztus 4-én

Az európai okos tojásokról, kultúrharcról, az uniós és washingtoni intézményeket uraló liberálisokról beszélt Orbán Viktor az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) a texasi Dallasban. Szerinte a magyar kormányt rasszizmussal és antiszemitizmussal vádolni nem más, mint hírhamisítás.

A miniszterelnök párhuzamot vont Texas és Magyarország között. Úgy fogalmazott, hogy Texast az Egyesült Államok magányos csillag államának is nevezik, ami azt jelenti, hogy „a függetlenség, a szabadság és a szuverenitás a legkedvesebb érték itt, Amerikának ezen táján". Orbán szerint Magyarország „Európa magányos csillag állama", a magyarok a függetlenségért, a szabadságért és a szuverenitásért harcoltak az elmúlt 500 évben.

Úgy fogalmazott, hogy „az Európai Unió okostojásai is nyomást gyakorolnak ránk". Szerinte vissza kell venni (a liberálisoktól) az intézményeket Washingtonban és Brüsszelben, „barátra és szövetségesre kell találnunk egymásban".

„Ez egy kultúrháború"

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy idén az Egyesült Államokban félidős választásokat tartanak, majd 2024-ben elnök- és kongresszusi választás lesz, miközben Európában ugyanebben az évben európai parlamenti választásokat tartanak. Szerinte ez a két helyszín fogja meghatározni a nyugati civilizációért vívott csata két frontját. Orbán sürgette sürgette, hogy egyesítsék erőiket a magyar konzervatívokkal, és vegyék vissza a washingtoni és brüsszeli intézményeket a liberálisoktól. Mivel ma egyiket sem a konzervatív oldal birtokolja, szerinte nem lesz könnyű a következő két év.

Orbán Viktor szerint a magyar kormány „a haladó liberálisok ostroma alatt áll", akiket azzal vádolt, hogy el akarják választani a nyugati civilizációt keresztény gyökereitől, de kormánya családbarát és bevándorlásellenes politikája, valamint a gender ideológia elutasítása ellenáll ezeknek az erőfeszítéseknek.

Orbán bírálta, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat megszüntette a Magyarország és az Egyesült Államok között fennálló adóügyi egyezményt, amelyet minden idők legjobb adózási megállapodásának nevezett. Szerinte a lépés valójában a baloldal bosszúja volt, mert „az amerikai pénzügyminisztérium valahogy megfeledkezett arról a tényről, hogy nagyon hasonló megállapodásuk van Oroszországgal is".

„Csak egy erős vezető tud békét kötni”

Az ukrajnai háborúról szólva Orbán Viktor úgy vélte: amerikai-orosz tárgyalások nélkül sosem lesz béke. Magyarország szerinte teljes mértékben szolidáris Ukrajnával. Azt mondta, hogy Oroszország támadása eddig közel egymillió embert kényszerített arra, hogy Magyarországra meneküljön, jelenleg is naponta több mint tízezren érkeznek.

Orbán Viktor szerint az Egyesült Államoknak erős vezetőre van szüksége az ukrajnai háború befejezése érdekében. „Csak egy erős vezető tud békét kötni... Erős Amerikára van szükségünk erős vezetővel." A miniszterelnök ugyanakkor nem utalt konkrétan Donald Trump volt amerikai elnökre, aki korban utalt arra, hogy 2024-ben újra indul az elnökválasztáson.

A Reuters tudósításában felidézi, hogy Orbán Viktor és Donald Trump jó viszonyban voltak Trump elnöksége idején. Orbán Viktor támogatta Trumpot a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt, most pedig megköszönte az amerikai politikus áprilisi magyarországi választáskor nyújtott támogatását.

Orbán Viktor kitért azokra a magyarországi és európai kritikákra is, amelyeket azután kapott, hogy Tusnádfürdőn a fajok keveredéséről beszélt. Idiótának nevezte azokat, akik rasszizmussal vádolták őt vagy kormányát, és hangsúlyozta, hogy Magyarországon zéró tolerancia van a rasszizmussal és az antiszemitizmussal szemben.

A Reuters tudósításában emlékeztet arra, hogy az Európai Unió vezetői is bírálták Orbán Viktor, mert kormánya aláásta a demokráciát a bevándorlást korlátozó intézkedéseivel, a média és a nem kormányzati szervezetek feletti ellenőrzésével.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG