Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az IKEA eladja gyárait, bezárja irodáit, és dolgozókat bocsát el Oroszországban


Az IKEA egyik oroszországi áruháza – amikor még nyitva volt
Az IKEA egyik oroszországi áruháza – amikor még nyitva volt

Az oroszországi üzleteit már korábban ideiglenesen bezáró IKEA szerdán közölte, hogy az ukrajnai háború elleni tiltakozásképp eladja gyárait, felszámolja irodáit és elbocsátja helyi munkaereje egy részét az országban.

A svéd lakberendezési vállalat csaknem 28 ezer embert foglalkoztatott eddig Oroszországban, akik az ideiglenes bezárás ellenére azóta is kapják a fizetésüket, és ez így lesz egészen augusztus végéig.

A kiadott közlemény szerint a cég nem lát rá esélyt, hogy a közeljövőben folytathassa tevékenységét az orosz piacon, ahol 2000-ben nyitotta meg az első áruházát. Ezért inkább megpróbálnak vevőt találni a négy helyi gyárra, illetve bezárják a logisztikai és egyéb irodákat Moszkvában és Minszkben.

„Sajnos a körülmények nem javultak, a pusztító háború továbbra is folytatódik. Ez világszerte komolyan érinti a vállalkozásokat és az ellátási láncokat, és nem látjuk lehetségesnek a működés folytatását a belátható jövőben” – írta tájékoztatásában az IKEA oroszországi áruházait tulajdonló Ingka Csoport.

Az Ingka Csoport ugyanakkor egyelőre nyitva tartja tizennégy másik, MEGA nevű bevásárlóközpontját Oroszországban. Mint rámutattak, szeretnék biztosítani, hogy az emberek ki tudják elégíteni alapvető szükségleteiket, de a helyzetet folyamatosan monitorozzák.

Egyelőre nem részletezték a tizenhét bezárt IKEA-áruházzal kapcsolatos terveiket, mindössze annyit tudattak, hogy tanulmányozzák a különböző opciókat.

Ez a megközelítés eltér más nagy nyugati vállalatok, például a McDonald’s és a Renault intézkedéseitől, amelyek szinte azonnal teljesen kivonultak az országból, és eladták ottani érdekeltségeiket.

Az IKEA arra is utalt, hogy még utoljára megnyithatják rövid időre a kiskereskedelmi üzleteiket az orosz vásárlók előtt, hogy megszabaduljanak a raktárakban álló termékektől. Ennek pontos dátumát még nem jelentették be. Az áruk egy részét rászorulók kaphatják meg.

A raktárkészlet kiárusítása várhatólag tiltakozást fog kiváltani a nyugati közvélemény egy részében. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták, hogy számos lehetőséget megfontoltak a döntés előtt, de nem volt más működőképes megoldás.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG