Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az illetékes bíró nem fogadta el a Joe Biden fiának ügyében kötött vádalkut


Hunter Biden az egyesült államokbeli Dél-Karolinában 2022. augusztus 13-án
Hunter Biden az egyesült államokbeli Dél-Karolinában 2022. augusztus 13-án

A még Donald Trump volt elnök által kinevezett Maryellen Noreika kételyeket vetett fel az egyezség feltételei kapcsán, amely lezárta volna az immár öt éve tartó eljárást az adó- és fegyverügyekben megvádolt Hunter Biden ügyében.

Joe Biden elnök 53 éves fia ellen még júniusban emeltek vádat két kisebb súlyú adóbűncselekményben, miután 2017-ben, majd 2018-ban is elmulasztotta több mint százezer dollár adó megfizetését másfél millió dolláros évi jövedelme után.

A vádalku értelmében bűnösnek vallotta magát, az ügyészek ennek fejében börtön helyett próbaidő kiszabását kérték volna a bíróságtól.

Az eljárás másik eleme tiltott fegyverbirtoklás volt, ugyanis Biden – nyilvántartott kábítószer-használóként – nem juthatott volna lőfegyverhez, de 2018-ban mégis rendelkezett pisztollyal. Ezzel kapcsolatban úgynevezett elterelő eljárásban egyeztek meg az ügyvédek és ügyészek, noha a törvények szerint emiatt akár tíz év szabadságvesztés is kiszabható lenne.

Ehhez kapcsolódóan: Mit lehet tudni Biden fiának vádalkujáról?

A számos republikánus politikus által túl kedvezőnek ítélt vádalkut már csak a bíróságnak kellett volna jóváhagynia, ez azonban végül nem történt meg a szerdai ülésen, mivel a még Donald Trump által kinevezett Maryellen Noreika kifogást emelt egyes részletekkel kapcsolatban.

Egyebek mellett aggályait fejezte ki amiatt, hogy a vádalku elemeként szereplő tiltott fegyverbirtoklási ügyben kikötötték, hogy adóbűncselekmény ügyében nem indul a jövőben újabb eljárás Biden ellen, illetve úgy vélte, hogy a megállapodás nem szokványos feltételeket tartalmaz, és szokatlan a megoldási javaslat a lőfegyverrel való visszaélés vonatkozásában is.

Hunter Biden jogi képviselői két hetet kaptak arra, hogy új megállapodást kössenek az ügyészséggel.

A bírósági eljárást jelentős politikai figyelem övezi az Egyesült Államokban, ami árthat az újraválasztási kampányát kezdő Joe Bidennek.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta, hogy Hunter Biden magánszemély, az eljárás is személyes ügy, Joe Bidennek nincs semmilyen szerepe az ellene zajló ügyekben.

„Az elnök és a first lady szereti a fiát, és támogatják életének újjáépítésében” – szögezte le.

Készült az AP és az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG