Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az izraeli hadsereg a Hamász több fegyveresével végzett az al-Sifa kórháznál


Menedéket kereső civilek a gázavárosi al-Sifa kórház területén 2023. november 8-án
Menedéket kereső civilek a gázavárosi al-Sifa kórház területén 2023. november 8-án

A katonák behatoltak a legnagyobb gázavárosi kórház területére, ahol palesztin civilek ezrei kerestek menedéket.

Izraeli hírszerzési információk szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamász az egészségügyi intézmény alá telepíthette egyik parancsnoki központját, ahonnan így elérhető a Gázai övezet alatti kiterjedt alagútrendszer is, ahol a túszok egy részét őrizhetik. Ezt az enklávét uraló iszlamisták tagadják.

„A behatolás előtt erőink robbanószerkezetekkel és terroristacsoportokkal találták szemben magukat, harcokra került sor, aminek során terroristákkal végeztek” – közölte a zsidó állam hadserege (IDF).

Ehhez kapcsolódóan: Izrael naponta négyórás taktikai szünetet hirdet a gázai harcokban

A tájékoztatás szerint öt fegyverest lőttek le a helyszínen, a kórház területén pedig fegyvereket találtak.

Az utóbbi napokban sűrűsödtek a tűzszüneti felhívások a nemzetközi közösség részéről, miután egyre nagyobb az aggodalom az al-Sifában rekedt civilek sorsával kapcsolatban.

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium egyik tisztségviselője arról számolt be, hogy az izraeli egységek az egészségügyi komplexum nyugati részén ütöttek rajta, robbanás is történt az épületben.

A Hamász tudatta, hogy a létesítményben 650 beteg és öt-hétezer civil tartózkodik, és az utóbbi napok folyamán nagyjából negyven páciens vesztette életét. Az orvosok szerint 36 koraszülött csecsemő van életveszélyben, három pedig meghalt.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU elítélte a Hamászt, amiért élő pajzsként használja a polgári lakosságot

Ennek kapcsán Izrael bejelentette, hogy páncélosokkal inkubátorokat, tápszert és egyéb egészségügyi felszereléseket szállítottak a kórházba. „Orvosi csapataink és arabul beszélő katonáink a helyszínen vannak annak biztosítása érdekében, hogy az ellátmány elérje a rászorulókat” – írták.

Az IDF leszögezte: „precíz és célzott” műveletet folytatnak a Hamász ellen a kórház egy „meghatározott területén”.

Peter Lerner, a katonaság szóvivője rámutatott, hogy az al-Sifa a terrorszervezet műveleteinek fontos központja, sőt talán a szívének is nevezhető.

Izrael szerint a Hamász pajzsként használja a gázai kórházakat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

Az Egyesült Államok előző nap közölte, hogy saját titkosszolgálati értesülései egybevágnak az izraeliek megállapításaival ezt illetően.

A Hamász szerint Washington ezzel a nyilatkozattal gyakorlatilag „zöld lámpát” adott Izrael számára az érintett kórház elleni akcióhoz, amelyért így Joe Biden amerikai elnök is teljes mértékben felelős lesz.

„Nem támogatjuk a légicsapásokat, és nem akarunk tűzharcot egy kórházban, ahol ártatlan, tehetetlen, beteg, ellátásra szoruló emberek kerülnek kereszttűzbe. A kórházakat és a betegeket meg kell védeni” – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

Az izraeli haderő a szárazföldi művelet tíz nappal ezelőtti megindítása óta heves utcai harcokat folytat Gázavárosban, amelynek mostanra behatolt a központjába, bekerítve az al-Sifát is.

Emellett továbbra is folyamatosak a légicsapások az iszlamista uralom alatt álló, mostanra a fegyveres erők által kettévágott enklávéban. A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma mára meghaladja a 11 ezret, akiknek többsége civil. Mintegy 2700 embert eltűntként tartanak számon.

Ehhez kapcsolódóan: „Messze túl sok” palesztin áldozatról beszélt az amerikai külügyminiszter

Kedden két újabb katona esett el az összecsapásokban, ezzel 48-ra nőtt a halálos áldozatok száma az IDF soraiban. Az övezet közelében lévő településekről körülbelül 250 ezer embert telepítettek ki. A Hamász tagjai mintegy 240 embert Gázába hurcoltak, és túszként tartanak fogva azóta is.

A 2,3 milliós gázai lakosság közel háromnegyede kényszerült lakóhelye elhagyására a Hamász október 7-i, több mint 1200 ember, többségében civil életét követelő merényletsorozatát követően kirobbant háború kezdete óta, de még mindig százezrek tartózkodnak az északi területeken.

Tízezrek kerestek menedéket a területen működő kórházakban, ahol azonban vészesen fogytán vannak az élelmiszer-, ivóvíz- és gyógyszerkészletek.

Izrael többször is rámutatott, hogy a terrorcsoport szándékosan egészségügyi intézmények, iskolák és hasonló létesítmények területén rendezkedik be, hogy élő pajzsként használhassa a polgári lakosságot.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG