Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az izraeli kormányfő bejelentette a gázai háború intenzív szakaszának lezárását


Benjámin Netanjáhú hangsúlyozta, hogy nem ér véget a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet elleni háború, ugyanakkor a harci műveletek lecsavarása lehetővé teheti a katonák átcsoportosítását a libanoni határra.

Az izraeli miniszterelnök arról számolt be friss televíziós interjújában, hogy a hadsereg már közel van a rafahi szárazföldi offenzíva lezárásához, és noha ez még nem jelenti a terroristák elleni háború végét, számos katonai egység fel fog szabadulni, amelyeket az északi országrészbe vezényelhetnek át a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet feltartóztatása érdekében.

„Lehetőségünk lesz erőink egy részét átcsoportosítani északra; ezt fogjuk tenni” – mondta a 14-es, kormánypártiként számontartott csatornának nyilatkozva. Kiemelte, hogy ennek elsődleges célja az ország védelme, de biztosítani akarják a körülményeket több tízezer állampolgár hazatéréséhez is.

Ehhez kapcsolódóan: Benjámin Netanjáhú feloszlatta az izraeli háborús kabinetet Beni Ganc távozása után

Az iráni támogatású Hezbollah a palesztin fegyveresek tavaly októberi terrortámadását követően szinte rögtön megkezdte a zsidó állam támadását. Azóta is közel mindennaposak a kölcsönös csapásmérések, de az utóbbi időben eszkaláció tapasztalható, így sokan egy újabb háború kirobbanásától tartanak.

A Hezbollah jóval erősebb a Hamásznál, az újabb front megnyílása egy szélesebb körű, regionális háború veszélyével járna, amelybe Irán más szövetségesei, sőt akár maga Teherán is becsatlakozhatna.

Netanjáhú ennek kapcsán reményét fejezte ki, hogy sikerül diplomáciai megoldást találni a válságra, de leszögezte, hogy szükség esetén „más módon” is kezelni fogják a problémát. „Képesek vagyunk több fronton harcolni, és készen is állunk rá” – fogalmazott.

Kifejtette, hogy bármifajta megállapodáshoz a Hezbollahnak hátrébb kellene vonnia az erőit a határtól, lehetővé téve a támadások miatt lakóhelyük elhagyására kényszerülő emberek hazatérését.

A Hezbollah arra figyelmeztetett, hogy addig nem fogják beszüntetni a harcot, amíg nem lesz tűzszünet Gázában. Hasszán Naszrallah, a milícia vezetője óva intette Izraelt egy újabb háborútól, mondván, hogy mára komolyabb fegyverekkel és hírszerzési képességekkel rendelkeznek, amelyek nyomán kritikusabb célpontokra is csapást mérhetnek a szomszédos országban.

Erre reagálva Izrael közölte, hogy a hadsereg még csupán kis részét vetette be a teljes képességének a Hezbollah ellen, és háború esetén második Gázai övezet fog válni Libanonból. Az izraeli haderő előző héten bejelentette, hogy jóváhagyták a libanoni offenzíva újabb tervét.

Ehhez kapcsolódóan: Gázában az épületek több mint fele megsemmisült vagy megsérült a háborúban

Habár az Egyesült Államok és a nemzetközi közvetítők keményen dolgoznak a gázai tűszüneti egyezség tető alá hozásán, Netanjáhú többször kijelentette, hogy nem vetnek véget a háborúnak, amíg szabadon nem engedik az összes megmaradt izraeli túszt, és fel nem számolják a Hamász uralmát és szervezetét.

Noha Washington világossá tette, hogy nem támogatná a Gázai övezet hosszú távú izraeli megszállását, Netanjáhú kijelentette, hogy az egyetlen megoldás hazája biztonságának garantálására, ha fenntartják a katonai ellenőrzést a terület felett, felállítva egy palesztin polgári adminisztrációt, amelyet reményei szerint a mérsékelt arab államok is támogatnának.

Ehhez kapcsolódóan: Az iráni–izraeli konfliktus eszkalációja közepette az arab államok nem álltak egyik fél mellé sem

Az izraeli kormányfő azonban kizárta azt az egyes ultranacionalista koalíciós partnerei által támogatott elgondolást, miszerint visszaengednék a telepeseket is a palesztin enklávéba, ahonnan 38 év után, még 2005-ben vonultak ki.

„A telepépítések kérdése nem realisztikus” – vélekedett.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG