Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az izraeli orvosok sokáig hallgattak Netanjáhú krónikus szívbajáról


Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök a Knesszetben a legfelsőbb bíróság jogköreit korlátozó törvényjavaslatról szóló szavazás előtt. Jeruzsálem, 2023. július 24.
Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök a Knesszetben a legfelsőbb bíróság jogköreit korlátozó törvényjavaslatról szóló szavazás előtt. Jeruzsálem, 2023. július 24.

A 73 éves Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök videón jelentkezett be egy Tel-Avivhoz közeli kórházból azután a sürgősségi műtét után, amelynek során pacemakert kapott. Makulátlan sötét öltönyt viselt, mosolygott, és energikusan kijelentette: „Nagyon jól érzem magam, mint láthatják.”

A vasárnapi fotózás azonban nem tudta megnyugtatni az izraelieket, akik aznap értesültek megdöbbenve arról, hogy leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnökük titkolta régóta fennálló szívproblémáját. A mostani beismerés éles ellentétben áll a tökéletesen egészséges, energikus vezetőről kialakult képpel, amelyet Netanjáhú minden eszközzel igyekezett erősíteni.

Egy héttel azután, hogy elájult, Netanjáhút sürgősen pacemakerrel látták el, hogy szabályozzák a szívverését. A Sheba Medical Center munkatársai csak ezután árulták el vasárnap este, hogy Netanjáhú szívverése már évek óta időről időre rendetlenkedett.

Vasárnapig a kardiológusok nyilvánosan azzal hárították el az aggodalmakat, hogy a miniszterelnök kiszáradt, a szívverését pedig „teljesen normálisnak” mondták.

Netanjáhú egészségügyi problémáinak hirtelen leleplezése éppen akkor történt, amikor csúcspontjukra értek a bírói hatalmat korlátozó terve elleni tömeges tiltakozások, és a kormánykoalíció törvényhozói hétfőn megszavazták a vitatott igazságügyi reform első, kulcsfontosságú törvényjavaslatát.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli parlament elfogadta a vitatott igazságügyi reform több fontos elemét

A krónikus szívproblémáról szóló hírek – amelyeket igencsak visszafogott módon hoztak nyilvánosságra – tovább szították a haragot és a bizalmatlanságot a politikailag mára amúgy is szélsőségesen polarizálódott Izraelben.

A megtévesztés kultúrája

„A Benjámín Netanjáhú miniszterelnök kórházi kezelését övező hazugsággyár működése úgy folytatódott, mint egy sitcomepizód – írta hétfőn Josszi Verter, a Hárec izraeli baloldali napilap politikai írója. Az egészségügyi válság, tette hozzá – mindennél jobban illusztrálja a megtévesztés kultúráját, amelynek segítségével Netanjáhú, miniszterei és tanácsadói irányítják az országot.”

Izraelben a sürgősségi szívritmus-szabályozó műtét jelentette a legújabb fordulatot Netanjáhú számára, akit vesztegetéssel, csalással és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolnak. Ez négy éven belül öt választáshoz vezetett, és teljesen kimerítette az izraelieket.

Az izraeli média hétfőn azt jelentette a gyártó Medtronicra hivatkozva, hogy Netanjáhú pacemakere az átlagosnál ötször többe került, és az egészségbiztosítás nem fedezte. Ez újabb adag olaj volt a tűzre azok szemében, akik régóta azzal vádolják Netanjáhút és feleségét, Szarat, hogy teljesen elszakadtak a hétköznapi izraeli emberektől.

A bírálókat azonban leginkább azok az egymásnak ellentmondó értékelések aggasztják, amelyeket a kórház Netanjáhú egészségi állapotáról ad, és amelyek rámutatnak az átláthatóság hiányára a kormányzásban.

„Nem kérhetsz közbizalmat, ha nem ismerteted a közvéleménnyel a teljes képet, és ez különösen fontos, ha egy vezető egészségi állapotáról beszélünk” – mondja Tehilla Svarc Altsuler, a jeruzsálemi Israel Democracy Institute vezető munkatársa.

Szigorú utasítás

Netanjáhú egészségügyi regénye múlt héten kezdődött, miután egy forró napot töltött el egy hajón a Galileai-tengeren a családjával. Július 15-én, szombaton Netanjáhú enyhe szédülése miatt a Sheba kórházba került.

Másnap kardiológiai vizsgálatokon esett át, amelyek a miniszterelnöki hivatal szerint mind negatívak voltak. Dr. Amit Segev, a kórház kardiológiai osztályának igazgatója azt mondta, hogy Netanjáhúra pusztán rutinintézkedésként szereltek szívmonitort, „hogy biztosítsák a rendszeres ellenőrzést”.

„A szíve teljesen rendben van, semmi bizonyíték nincs az ellenkezőjére” – jelentette be Segev azon a vasárnapon.

Ám egy héttel később, múlt szombaton Netanjáhút kórházba vitték sürgősségi műtétre, hogy szívritmus-szabályozót kapjon.

Dr. Ejal Nof videónyilatkozatában azt mondta, hogy a szívmonitor riasztást adott le szombat este, miután szívblokkot észlelt, ami a szíven belüli ingerület megszakadását jelenti. A szívverést kiváltó elektromos jelek a szív felső részében kezdődnek, de szívblokk esetén nehezen érik el a szív aljában a vért pumpáló kamrákat. Ennek a tünete a lassú szívverés, a szívverés kihagyása és az ájulás. A pacemaker többnyire szabályozza a rendellenességet, de a kezeletlen esetek szívmegálláshoz vezethetnek.

Az, hogy az orvosok késlekedtek Netanjáhú állapotának beismerésével, heves nyilvános bírálatokat váltott ki. A Sheba Medical Center nem volt hajlandó kommentálni az egymásnak ellentmondó közléseket. Valaki, aki tisztában van Netanjáhú kezelésének részleteivel, név nélkül azt mondta: a kórház „szigorú utasítást” kapott arra, hogy múlt héten ne hozza nyilvánosságra Netanjáhú valós állapotát.

„Ez katasztrófa: az orvosok tudtak az egészségi állapotáról, és hazudtak az embereknek – mondta Eliad Sraga, a Mozgalom a Minőségi Kormányzásért nevű civil társadalmi csoport elnöke. – Ha nem fitt és nem megfelelő az állapota, talán alkalmatlan arra, hogy egy ekkora válságban lévő országot irányítson.”

Netanjáhú nem szólt az állapotáról a kórházban felvett két vidám videóján kívül, amelyekben kijelentette, hogy kiválóan érzi magát, és kész a szokásos üzletmenetre.

Ehhez kapcsolódóan: Mi a legfrissebb fejlemény és mi várható Netanjáhú korrupciós perében?

A mindenhatóság látszata

A fokozódó politikai válságokkal szembesülve Netanjáhú gondosan igyekezett megteremteni a mindenhatóság látszatát, azt sugallva, hogy csak ő képes az ország vezetésére. 15 éves kormányzása alatt alig kérdőjelezte meg bárki is az egészségi állapotát. Édesapja, Benzion 102 évesen halt meg, ami alátámasztotta a családja életerejéről és vitalitásáról szóló állításait.

Szakértők szerint Netanjáhú betegségeinek híre veszélybe sodorhatja személyes karizmáját, amely döntő jelentőségűnek bizonyult a hatalom megtartása szempontjából.

„Úgy érzi, hogy a törvény és a természet felett áll” – mondja róla Altsuler.

Netanjáhú a hétfői parlamenti ülésen időnként remegni látszott, alig néhány órával azután, hogy kijött a kórházból. A szemei beesettek voltak, de nem adta fel.

Bár az izraeli kormányprotokoll előírja, hogy évente jelentést kell kiadni a miniszterelnök egészségéről, Netanjáhú 2016 óta nem tett közzé ilyet. Az akkori jelentés teljesen normálisnak, általános egészségi állapotát pedig kiválónak minősítette laboreredményeit, mindössze annyit említett meg, hogy polipot távolítottak el a vastagbeléből. 2018-ban Netanjáhú rövid időre kórházba került, miután lázas volt.

Miután a protokollt a jog erejével nem lehet betartatni, Netanjáhúnak kevés más nyugtalanító egészségügyi problémájáról lehetett tudni. Tavaly októberben azonban kórházba vitték kivizsgálásra, miután választási kampánya alatt fájdalmat érzett a mellkasában. Másnap reggel elment kocogni egy parkba, fitogtatva a kamerák előtt fizikai erőnlétét.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG