Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz elnök Pekingben köszönetet mondott a kínai békekezdeményezésekért


Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin a kínai fővárosban 2024. május 16-án
Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin a kínai fővárosban 2024. május 16-án

Vlagyimir Putyin kétnapos látogatásra érkezett a kelet-ázsiai országba, ahol közös nyilatkozatot írt alá kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel a kétoldalú stratégiai partnerség elmélyítéséről.

Az orosz elnököt katonai tiszteletadással fogadták Pekingben, ahova első külföldi útja vezetett, amióta nemrég megkezdte újabb ciklusát.

Putyin kijelentette, hogy a kétoldalú viszony jelenleg „a stabilitás egyik legfőbb tényezője a nemzetközi porondon”, de „nem opportunista és nem irányul senki ellen”.

Üdvözölte az ukrajnai konfliktus rendezését célzó kínai kezdeményezéseket, leszögezve, hogy „gyakorlati és konstruktív javaslatokat terjesztettek elő, tartózkodva az önös érdekek követésétől és a feszültségek folyamatos eszkalációjától”.

Ehhez kapcsolódóan: Képes lehet-e Kína békét teremteni Oroszország és Ukrajna között?

Úgy vélte, hogy az Ukrajna és a Nyugat által elutasított, tavaly bemutatott kínai béketerv „lefektethette volna az alapjait egy politikai és diplomáciai folyamatnak, amely figyelembe veszi az orosz biztonsági aggályokat, és hozzájárul egy hosszú távú, fenntartható béke eléréséhez”.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz elnök azt állítja kínai látogatása előtt, hogy kész Ukrajnáról tárgyalni

Kínai hivatali partnere a két ország közötti kiváló kapcsolatokat méltatta, mondván, hogy jó barátokról, jó szomszédokról, jó partnerekről van szó, és megerősítette korábbi nyilatkozatát a felek határtalan együttműködéséről, amelyről még 2022-ben, az ukrajnai invázió előtt írtak alá megállapodást.

Hszi reményét fejezte ki, hogy Európába hamarosan visszatérhet a béke és a stabilitás, és hangsúlyozta, hogy ebben országa konstruktív szerepet kíván játszani.

A két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját. Az utóbbi évek során Oroszország a nyugati szankciók nyomán még erősebben függő helyzetbe került Kínától.

Ehhez kapcsolódóan: Buda Péter: Az elmúlt években rengeteg rubel gurult itt szét

Kína semleges szereplőként kívánja feltüntetni magát a konfliktusban, azonban Oroszország narratíváit ismételgeti, illetve különböző formában segítséget nyújt az agresszor hadigépezetének működéséhez.

Moszkva és Peking együtt dolgozik a korábbi, nyugati dominanciájú világrend megbontásán.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG