Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz hadsereg folytatta az ukrajnai civil infrastruktúra pusztítását


Odessza sötétbe borult az orosz dróntámadásokat követően 2022. december 10-én
Odessza sötétbe borult az orosz dróntámadásokat követően 2022. december 10-én

Újabb energetikai létesítmények rongálódtak meg Ukrajna déli és keleti részén, miközben az inváziós erők több helyen élő pajzsként használják a civileket.

Az ukrán hadvezetés arról számolt be, hogy egyebek mellett a donyecki Konsztantyinovkát és a Herszoni terület azonos nevű székhelyét is rakétacsapások érték, míg Luhanszkban az oroszok továbbra is lakóházak közelében alakítanak ki lőállásokat és helyeznek el katonai felszereléseket, így nehezítve az ellentámadást.

Az energetikai infrastruktúra október óta tartó szüntelen bombázása miatt Ukrajnában emberek milliói maradtak fűtés, áram és víz nélkül.

Joe Biden amerikai elnök erről is tárgyalt vasárnap ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel, országa határozott támogatásáról biztosítva őt.

A Fehér Ház azt írta közleményében, hogy Biden „megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét az Ukrajnának nyújtandó biztonsági, gazdasági és humanitárius támogatás folytatása, valamint Oroszország háborús bűncselekmények és atrocitások miatti felelősségre vonása mellett”.

Kitértek az utóbbi hetekben bejelentett újabb amerikai csomagokra, az energiahálózat kijavítását célzó, 53 millió dollár értékű eszközökre, illetve a 275 millió dolláros lőszer- és fegyverszállítmányra.

Zelenszkij Twitter-üzenetében is köszönetet mondott ezekért, továbbá közölte, hogy a további védelmi és energetikai együttműködésről is egyeztettek.

Az ukrán elnök – hivatalának tájékoztatása szerint – emellett „hangsúlyozta, hogy Ukrajna békét szeretne, és felhívta a figyelmet a nemzetközi erőfeszítések megszilárdításának fontosságára e cél elérése érdekében”.

Biden üdvözölte Zelenszkij „nyitottságát egy, az ENSZ Alapokmányában lefektetett alapelvekre épülő, igazságos béke iránt”.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán rulett: előny az EU26-nál Orbánnal szemben

Ukrajnában nagy erőkkel zajlik az áramellátás helyreállítása, különösen a Fekete-tenger partján fekvő Odessza környékén, ahol körülbelül másfél millió ember maradt villamos energia nélkül több orosz dróntámadást követően.

Mikola Szoszkij mezőgazdasági miniszter tudatta, hogy vasárnap így a kikötő sem működött, hozzátéve, hogy nem várható a gabonaexport felfüggesztése.

Eközben az ukrán haderő különböző célpontokat lőtt rakétákkal és tüzérségi fegyverekkel az orosz ellenőrzés alá került Melitopolban. Helyi források szerint tucatnyi hatalmas robbanást lehetett hallani a stratégiai fontosságú, mintegy 150 ezres lakosú városban.

Készült az AFP, a CNN és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG