Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz hadsereg Harkivot támadta drónokkal és rakétákkal


Az egyik orosz rakétatalálat helyszíne Harkivban 2023. március 31-én
Az egyik orosz rakétatalálat helyszíne Harkivban 2023. március 31-én

Szüntelenül zajlik több város ostroma a kelet-ukrajnai Donyecki területen, miközben a megszállók az északkeleti Harkivra is csapásokat mértek péntekre virradóra.

Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az inváziós erők kilenc rakétát és tíz kamikazedrónt lőttek ki Harkivra, utóbbiak közül kilencet sikerült megsemmisítenie a légvédelemnek, de így is jelentősebb károk keletkeztek az infrastruktúrában. A helyzet felmérése még folyamatban van, egyelőre nem tudni, hogy voltak-e civil áldozatok.

„Az ellenség továbbra is semmibe veszi a hadviselés szabályait és szokásait, és terrortaktikákat vet be országunk békés lakossága ellen” – figyelmeztettek.

Folytatódtak a heves harcok a már körülbelül nyolc hónapja ostromlott Bahmutnál, ahol a véderők az elmúlt 24 órában huszonkét támadást vertek vissza, illetve összecsapások zajlottak Avgyijivka, Liman és Marjinka térségében.

Ehhez kapcsolódóan: Interjú az ukrán elnökkel: Bármilyen orosz győzelem kockázatos lehet

Az orosz tüzérségi támadásokban Bahmutnál egy civil életét vesztette, hat másik pedig megsebesült a donyecki kormányzó, Pavlo Kirilenko tájékoztatása szerint.

A háború előtt még hetvenezres lakosságú, mára szinte teljesen kiürült és lerombolt bányavárosban helyi tisztségviselők szerint még nagyjából kétezer civil tartózkodik.

Moszkva már tavaly nyár óta szinte szünet nélkül támadja Bahmutot, és az év eleje óta újabb offenzíva keretében, megkettőzött erőfeszítéssel próbálja bevenni a lassan egyfajta XXI. századi vérszivattyúvá váló várost. Elemzők szerint azonban ennek nem lenne igazi stratégiai jelentősége, inkább szimbolikus győzelem lenne, ami kihatással lehetne a harci morálra is.

Az orosz hadsereg a déli Zaporizzsja várost is ágyúzta az éjszaka folyamán. Sebesültek nem voltak, de a polgári infrastruktúrában károk keletkeztek.

Az oroszok nyári táborba vitték az ukrán gyerekeket, most sikerült visszaszerezni őket
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:02 0:00

Csütörtökön volt az invázió megindításának négyszázadik napja. Esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij közölte, hogy folyamatban van a következő lépések előkészítése, de kifejezetten nem említette a sokak szerint küszöbönálló ellenoffenzívát.

Az ukrán elnök hatalmas eredményekről számolt be, kitért a Harkivi terület nagy részének ellenőrzés alá vonására, Herszon város visszafoglalására, illetve a Donyecki terület és azon belül is Bahmut védelmére.

„Ez az ukránok hősiessége, amit a világ nem fog elfelejteni. A következő lépéseinket készítjük elő, aktív műveletekre készülünk fel, közeledünk a győzelemhez (…) Oroszországnak nyoma sem fog maradni a földünkön, és nem hagyunk ellenséget büntetlenül” – fogalmazott.

Ukrán katonai vezetők korábban elmondták, hogy már nincs messze az ellentámadás megkezdése, de Zelenszkij a héten jelezte, hogy ehhez előbb bevárják a szükséges fegyverszállítmányokat a Nyugattól.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG