Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az orosz hadsereg körbezárt és megtámadott több nagyvárost Ukrajnában


Egy tüntető Putyint ábrázoló táblával sétál Budapesten az ellenzék által szervezett tiltakozáson 2022. március 1-jén
Egy tüntető Putyint ábrázoló táblával sétál Budapesten az ellenzék által szervezett tiltakozáson 2022. március 1-jén

Legfontosabb híreink ma reggel: Ukrán városokat bombáznak az oroszok, sok menekült érkezett Budapestre. A hazai valuta 380 forintra gyengült az euróval szemben, itthon is érezni a háború hatásait. Új járványhullám lehet tavasszal a menekültek tömeges érkezése és elhelyezési körülményei miatt.

Hetedik napja tart az orosz invázió Ukrajnában. Az orosz erők számos ukrán várost erősen bombáznak, Harkivot, Herszont és Mariupolt teljesen körbezárhatták az oroszok.

Videón kapcsolták az Európai Parlament rendkívüli ülésén az ukrán elnököt, Zelenszkij Ukrajna uniós tagságát sürgette. Magyarország támogatja Ukrajna felvételét az EU-ba.

Egyre több a civil áldozat, gyermekek és nők is meghaltak az orosz támadásokban.

Putyin halálát kívánta, miközben megpróbálta megmenteni egy kislány életét
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:20 0:00

Joe Biden amerikai elnök szerint Putyinnak elképzelése sincs arról, hogy mi fog még jönni, az oligarchák vagyonát felkutatják és elveszik. Oroszország ideiglenesen megtiltja a külföldieknek, hogy eladják értékesebb vagyonelemeiket​. Egyre több ország jelenti be, hogy fegyvereket küld Ukrajnának. Sok menekült érkezik Budapestre, szállodákban, üdülőkben is igyekeznek helyet találni nekik.

Pánikban a befektetők, tombol a propaganda

Történelmi mélypontra gyengült a forint, az euróval szembeni árfolyama meghaladta a 380-as szintet. A pénzügyi befektetők fedezékbe vonultak az ukrajnai háború miatt, az energiaárak emelkedése következtében tovább drágul az élet Magyarországon is, idén kilencszázalékos lehet az infláció. A hazai Sberbank ügyfelei tegnap más pénzintézeteknél kezdtek számlát nyitni, mára kiderült, hogy felszámolják a bankot.

Nagyon tanulságos volt az az előadás, amelyet Stephen Hutchings tartott az orosz állami RT-ről. A brit szakértő ugyan végig az orosz propagandamédiáról beszélt, de sokszor úgy tűnt, mintha a magyar kormánymédia működését írta volna le. Az Európában betiltott orosz RT ugyanis épp olyan módszerekkel operál, mint a magyar kormánymédia.

Új járványhullám lehet tavasszal

Magyarországon az elmúlt 24 órában 3539 új fertőzöttet igazoltak, 83 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Rusvai Miklós víruskutató szerint teljesen csak nyárra csenghet le a járvány ötödik hulláma, és biztosan lesz újabb a háborús helyzet miatt. Ehhez hozzájárulhat a menekültek tömeges érkezése, elhelyezési körülményeik, a stressz és a nélkülözés.

Szívesen értesülne előre fontosabb anyagainkról, tenne fel kérdéseket interjúalanyainknak vagy küldene nekünk témaötleteket? Ha igen, csatlakozzon a Szabad Európa Bennfenteshez, a Szabad Európa zárt Facebook-csoportjához ezen a linken!

Békés napot!

Üdvözlettel, Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG