Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz hadsereg nagy erőkkel lövi Ukrajnát, miközben Putyin Iránban tárgyal


Rakétacsapást szenvedett lakóház Kramatorszkban 2022. július 19-én
Rakétacsapást szenvedett lakóház Kramatorszkban 2022. július 19-én

Rakéták csapódtak be számos településen Ukrajna keleti és déli részén, egyebek mellett egy iskolát, egy közösségi házat és lakóépületeket is leromboltak, miközben Vlagyimir Putyin az ukrán gabonaexport újraindításának lehetőségeiről tárgyal Iránban.

A Donyeck megyei Kramatorszkban legalább egy ember megsebesült, amikor dél körül találat ért egy ötszintes lakóházat. Helyszíni beszámolók szerint két emelet teljesen kiégett, a földön friss vérfoltok láthatók, a lövedékek maradványait egy üres játszótér mellett halmozták fel.

„Senki nem volt itt, most minden romokban hever. Ki tudja, hogy miért csinálják ezt? Mindannyian békében éltünk” – mondta az egyik kiégett lakás tulajdonosa az AP hírügynökség tudósítójának.

Mikola Zavodovszkij és Tetjana Zavodovszka arról számolt be, hogy valamilyen hangos robajt hallottak, ezért kimentek az erkélyükre, hogy megnézzék, mi történt. Ekkor következett be a robbanás és minden ablak betört.

„Valószínűleg egy rakéta volt, amelyet talán az ukrán erők szedtek le” – vélekedtek.

Nem sokkal korábban Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó közölte, hogy négy másik célpontot is találat ért a városban, ezért felszólította a lakosokat, hogy lehetőleg húzódjanak biztonságos helyre.

Előző éjszaka az orosz haditengerészet hét darab Kalibr manőverező robotrepülőgépet lőtt ki a dél-ukrajnai Odesszára a Fekete-tengerről. Ezek közül egyet megsemmisített a légvédelem, a többi becsapódott a kikötővárosban.

Az orosz védelmi minisztérium azt írta tájékoztatásában, hogy olyan raktárakat semmisítettek meg, amelyekben lőszereket tároltak az Egyesült Államok és szövetségesei által szállított fegyverekhez.

Szerhij Bratcsuk, az odesszai kormányzói hivatal szóvivője ezt cáfolta, és elmondta, hogy legkevesebb hat civil, köztük egy gyerek megsebesült.

„Ezen, békés emberek elleni támadásoknak egyetlen céljuk van: a lakosság és a hatóságok megfélemlítése és folyamatos feszültségben tartása” – fogalmazott.

Az ukránok a HIMARS-rendszertől várják az orosz offenzíva megállítását
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:28 0:00

Miközben az ukrán hadvezetés bizonyos nyilatkozatok szerint ellentámadást készít elő a már elfoglalt területek felszabadítására, az orosz inváziós erők az utóbbi hetekben számos alkalommal lőttek odesszai és más dél-ukrajnai célpontokat.

Az ukrán hadsereg ezzel párhuzamosan foggal-körömmel küzd a még az ellenőrzése alatt álló keleti területek megvédéséért.

A kijevi elnöki hivatal kedd reggel tudatta, hogy az országban az utóbbi 24 órában legkevesebb két civil vesztette életét az orosz tüzérségi támadásokban, tizenöt másik pedig megsebesült.

„Továbbra is magas a rakétacsapások miatti fenyegetettségi szint” – szögezte le Olekszandr Stupun, az ukrán vezérkar szóvivője.

Donyeck megyének egy jelentős részén nincs gázszolgáltatás, sok helyen áram és víz sincs. „A városok infrastruktúráját módszeresen pusztítják el a rakétatámadások, az alapvető szolgáltatásoktól elvágott civil lakosság szenved a legjobban” – emelte ki a régió kormányzója.

A brit védelmi minisztérium legfrissebb nyilvános jelentése szerint bár Oroszország továbbra is képes újabb területek megszerzésére, az előrenyomulás sebessége valószínűleg meglehetősen lassú lesz, amennyiben nem tartanak érdemi szünetet a hadműveletben a csapatok újraszervezésére és feltöltésére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök eközben Teheránban tárgyal iráni és török kollégájával, Ebrahím Raíszivel és Recep Tayyip Erdogannal, elsősorban a térséget érintő legfőbb ügyekről, például a szíriai helyzetről és az ukrán gabonaexport újraindítását célzó ENSZ-javaslatról.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG