Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az újságírókat vették célba az orosz hatóságok az ellenzéki tüntetéseken


Az orosz Készenléti Rendőrség áll szemben az ellenzéki tüntetőkkel a szentpétervári kormányépület előtt 2021. január 31-én
Az orosz Készenléti Rendőrség áll szemben az ellenzéki tüntetőkkel a szentpétervári kormányépület előtt 2021. január 31-én

Oroszországban a rendőrség néha brutális keménységgel sújt le az Alekszej Navalnij ellenzéki vezér bebörtönzése miatt tüntetőkre. Az események során a hatóságok különös figyelmet szenteltek a független újságíróknak és bloggereknek akik közül többtucatnyit letartóztattak.

Nemcsak ellenzéki tüntetőket, de az újságírókat is előszeretettel tartóztatnak le az orosz hatóságok a Navalnij elengedését követelők elleni fellépés során.

Úgy tűnik, hogy az orosz hatóságok megpróbálják kontroll alatt tartani az országban kirobbant tiltakozásokról szóló híreket. Egy média-figyelő szervezet szerint 82 újságírót tartóztattak le a hétvégi tüntetések idején vagy már azok előtt.

A tömegtiltakozások mostani, második hulláma előtt a rendőrség letartóztatta Szergej Szmirnovot, a Mediazona nevű független hírmédium főszerkesztőjét, amikor épp sétálni indult a kisfiával moszkvai otthonából.

Egy széles körben megosztott Twitter-videón azt látni, hogy a fiú sztoikus nyugalommal, sőt, mosolyogva figyeli, ahogy Szmirnov megkéri az eljáró civil ruhás rendőrt, hogy vegyen fel maszkot a koronavírus ellen, és felhívja a feleségét, hogy vigye el a gyereket.

Több, mint 80 újságírót gyűjtöttek be

Mire vasárnap véget értek a tüntetések, legkevesebb 81 újságíró volt fogságban az ország különböző városaiban, közölte az Open Media portál, amelyet az emigrációban élő ellenzéki üzletember, Mihail Hodorkovszkij finanszíroz. Az Open Media az orosz államtól független Újságírók és Médiadolgozók Szakszervezetére hivatkozott jelentésében.

A szakszervezet szerint az események során 104 esetben sértették meg az újságírók jogait. Ezek között említette azt a 16 esetet, amikor a rendőrség még a tüntetések előtt meglátogattak és figyelmeztette az újságírókat, hogy ne tudósítsanak a tiltakozásról.

Szmirnov és több tucat másik újságíró letartóztatása kísérlet a független orosz média megfélemlítésére és elhallgattatására épp, amikor megrázódtatás sújtja az országot. A sajtó megfélemlítésével és elhallgattatásával a Putyin kormány csak teszi világossá, mennyire fél azoktól, akik elmondják az igazságot” – állapította meg egy nyilatkozatban Polina Szadovszkaja, a PEN Amerika Eurázsia programigazgatója.

Volt, ahol a rendőrök már a tüntetések előtt felléptek

A mostani letartóztatások egy már alkalmazott receptet követtek: a január 23-i első tiltakozási hullám idején az Újságírók és Médiadolgozók Szakszervezete 52 esetet jegyzett fel 17 városban, melyek során megsértették az újságírók jogait. Csak Szentpétervárott 17 újságírót tartóztattak le.

A Nemzetközi Sajtóintézet január 25-én ítélte el a korábbi letartóztatásokat. Azt írta közleményében, hogy az őrizetbevételek „újabb foltot jelentenek az orosz kormánynak a sajtószabadság megsértéséről szóló szégyenlistáján és kirívó példái a Kreml-kritikus tüntetésekről beszámoló média elnyomását célzó kísérleteknek”.

Sokkolót is használtak a rendőrök a békés tüntetők ellen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Már bejáratott receptet követnek a rendőrök

A Navalnij-párti tüntetések idején történt újságírók elleni fellépés a tavaly nyári habarovszki tiltakozásokra adott válaszhoz hasonló – mondja Tatjana Hlesztunova helyi riporter. A távol-keleti városban azóta is ismétlődő tüntetéseken a helyi körzet kormányzóját, a népszerű Szergej Furgalt támogatták a felvonulók, akik szerint a helyi vezetőt a kormányzó Egységes Oroszország párt nyomására leváltották posztjáról.

Habarovszk különösen súlyos csapást szenvedett el azzal, hogy sok újságírót már előzetesen begyűjtöttek. Két újságírót január 22-én vettek őrizetben. Két továbbit január 29-én, és további kettőt a következő napon. Vasárnap további 5 riportert tartóztattak le, akik épp a habarovszki megmozdulásokról tudósítottak. (Ők Danyiil Kulikov, Roman Lazukov, Jekatyerina Iscsenko, Alekszandra Tyepljakova és Maria Nyuikina.)

A Szabad Európa szibériai szerkesztőségének nyilatkozó Hlesztunova megjegyezte, hogy a helyi újságírók már a júliusban indult, Frutal-párti tüntetések óta számíthatnak letartóztatásra és bírságra.

Ez most már egyfajta körhinta. Letartóztatják őket, következik egy bírósági meghallgatás, de addig vizsgálati fogságban vannak, aztán a bíróság vagy megbírságolja vagy bebörtönzi őket. Aztán, a szabadulásuk után nem sokkal ismét elfogják őket is újra indul a körhinta. Ez történt velem is” – mondja az újságíró.

Az orosz belügyminisztérium hírhedt Center E szélsőséges fenyegetéseket figyelő osztálya folyamatosan figyeli az internetet – teszi hozzá Hlesztunova.

Amennyire tudom, mivel nem találják a furgali tüntetések szervezőit – mert nem voltak ilyenek – elkezdték keresni a legaktívabb embereket. Őket már elfogták, de a tiltakozás nem állt le. Ezután már elkezdték azokat letartóztatni, akik valamilyen transzparenst visznek, de ezzel nem jutnak semmire. Úgyhogy az újságírókat veszik célkeresztbe. Ha a nyakadban lóg egy sajtóigazolvány, azzal automatikusan felkerülsz a megfigyelendők listájára”.

„Több polgári újságírót! Mindenki legyen V-logger!”

Tatjana Hlesztunova összeköti a mostani tiltakozásokat a közelgő parlamenti választásokkal. Az alsóház, az Állami Duma képviselőit szeptember közepén választják meg, és a voksolást a Putyin rezsim komoly legitimációs tesztjének tartják.

Már készülnek a szeptemberi választásokra. Készülnek arra, hogy félretolják az összes aktív szereplőt – az újságírókat és aktivistákat – ha veszélybe sodorják a választási kampányukat. Ha adminisztratív módszerekkel néhányszor elítélnek, akkor már könnyen rács mögé zárnak néhány évre vagy minimum ránk ijesztenek” – mondta.

Letartóztatása előtt nem sokkal, november 7-én Hlesztunova a közösségi médiában azt sürgette, hogy többen vegyék fel a polgári újságíró szerepét.

Döntő fontosságú, hogy az emberek tudják, hogy mi történik. Ha nyomás alá helyezik az újságírókra, akkor mindenkinek meg kell tanulnia, hogyan kell livestreameket beindítani és információt posztolni. Indíts élő adást bárhonnan, a házad ablakából vagy a járdáról. Ha látsz egy tüntetést, posztolj a közösségi médiába, hogy az egész ország lássa. Mivel bennünket letartóztatnak ezért mindenkinek video-bloggerré kell válnia”.

Robert Coalson írása.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG