Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz külügy bírálja a Nyugatot az ukrán erőknek adott fegyveres kiképzések miatt


Az amerikai HIMARS rakétarendszer éles bevetésen Zaporizzsja környékén, 2022. július 4-én
Az amerikai HIMARS rakétarendszer éles bevetésen Zaporizzsja környékén, 2022. július 4-én

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön határozottan elítélte az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, amiért segítenek az ukrán fegyveres erők kiképzésében, amely szerinte része a NATO-tagországok Oroszország elleni „hibrid hadviselésének”.

Egy sajtótájékoztatón Maria Zaharova szóvivő azt mondta, hogy Washington olyan kiképzőket küldött Ukrajnába, akik segítenek a fejlett, amerikai, nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer, a HIMARS használatában.

Megjegyezte, hogy a rakétákat, amelyek nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek és pontosabbak, mint más tüzérségi fegyverek, az ukrán hadsereg széles körben használja.

„Az ukrán erők mindenhol az Egyesült Államoktól kapott HIMARS-okat használják” – mondta Zaharova. Mint mondta, hogy Washington titokban kiképzőket küldött Ukrajnába, hogy megtanítsák az ukránokat az új fegyverek használatára és célzására, amely azt eredményezte, hogy orosz ellenőrzés alatt álló területeken polgári célpontokat lőttek.

Mindkét fél tagadja, hogy civileket és lakott területeket céloztak volna a közel öt hónapja tartó konfliktusban.

Az Egyesült Államok szerint július közepére nyolc HIMARS-rendszer működik majd Ukrajnában. Katonai elemzők úgy vélik, hogy az új fegyverek megváltoztathatják a helyzetet, és Kijev szerint a rakétákkal már több orosz lőszerraktárat is megsemmisítettek Kelet-Ukrajnában.

Zaharova Nagy-Britannia azon döntését is bírálta, amely alapján több száz ukrán katonát vittek az Egyesült Királyságba fegyveres kiképzésre. London új kezdeményezése, hogy az következő hónapokban akár tízezer ukrán katonát is kiképeznek, a Nyugat Moszkva elleni „hibrid háborújának” része – mondta az orosz külügyi szóvivő.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG