Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz legfelsőbb bíróság elutasította a választásból kizárt háborúellenes elnökjelölt fellebbezését


Borisz Nagyezsgyin a központi választási bizottság moszkvai ülésén 2024. február 8-án
Borisz Nagyezsgyin a központi választási bizottság moszkvai ülésén 2024. február 8-án

A fellebbviteli fórum a várakozásnak megfelelően helybenhagyta azt a korábbi határozatot, amellyel eltiltották Borisz Nagyezsgyin ellenzéki elnökjelölt-aspiránst a március 15–17-i államfőválasztástól.

Az orosz legfelsőbb bíróság hétfőn elutasította a hatvanéves, üzbegisztáni születésű akadémikus és egykori törvényhozó friss beadványát, amelyben megtámadta a Központi Választási Bizottság (CIK) döntését.

Egy ideig úgy tűnt, hogy nyilvántartásba fogják venni a háború ellen felszólaló politikust, de februárban a hatóságok ellehetetlenítették az indulását az elnöki tisztségért, arra hivatkozva, hogy hibákat találtak a pályázatát támogató aláírások egy részénél.

Kizárták Putyin kihívóját az elnökválasztásból, Nagyezsdin fellebbez
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:46 0:00

Nagyezsgyin arról számolt be, hogy fellebbezni fog e bírói ítélet ellen is. „Nem értek egyet a testület határozatával, ezért felügyeleti panaszt nyújtok be a legfelsőbb bíróság elnökségénél. Nem fogok leállni, a végsőkig harcolok” – írta Telegramon.

Az oroszországi elnökválasztáson a kizárással egyetlen valódi ellenzéki jelölt sem indul.

Ehhez kapcsolódóan: Bejegyezték Putyint elnökjelöltként a választásra, amelyet biztosan megnyer

A legfelsőbb bíróság februárban Nagyezsgyin két másik beadványát is visszadobta a CIK tiltása kapcsán. Ezután az aláírások összegyűjtésére vonatkozó döntést támadta meg. Az újabb elutasítással a bíróság tájékoztatása szerint a választási bizottság határozata jogerőssé válik.

A CIK rutinszerűen tagadja meg a lehetséges ellenzéki jelöltek bejegyzését azzal az ürüggyel, hogy nem adtak le elegendő számú érvényes aláírást, és egyfajta szűrővé változtatta az aláírásgyűjtés folyamatát a nemkívánatos fejlemények elkerülésére.

A százezer szignós küszöböt elérő Nagyezsgyin a Polgári Platform párt jelöltje volt, az egyetlen ellenzéki induló, aki nyilvánosan elítélte Ukrajna megszállását, és éles bírálatokat fogalmazott meg a hatalommal szemben.

Ehhez kapcsolódóan: Mitévő lesz most a legfényesebb csillagát elveszítő orosz ellenzék?

A Kreml szigorú ellenőrzés alatt tartja az oroszországi választásokat, amelyek sem nem szabadok, sem nem tisztességesek, viszont a kormánynak legitimációs célból mégis szüksége van a megrendezésükre. Ezt azonban megnehezítette Nagyezsgyin váratlanul erőteljes támogatottsága.

A politika, a média és a hatóságok feletti kontroll, továbbá minden egyéb eszköz révén teljesen biztosra vehető az országot elnökként vagy kormányfőként immár 1999 óta vezető Putyin győzelme.

Ehhez kapcsolódóan: A szörnyeteg visszatér – Sztálin árnya vetül a putyini Oroszországra

Az elnök korábbi legfőbb kihívói mára mind börtönben vannak, halottak vagy külföldre menekültek.

A szibériai börtönében február 16-án felettébb gyanús körülmények között meghalt Alekszej Navalnij ellenzéki vezető 2018-ban indulni próbált ellene, azonban végül a CIK eltiltotta őt egy – sokak szerint politikailag motivált – csalási ügyben hozott elmarasztaló ítélet miatt.

XS
SM
MD
LG