Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mitévő lesz most a legfényesebb csillagát elveszítő orosz ellenzék?


Megemlékezés Alekszej Navalnijról a szerb fővárosban 2024. február 16-án
Megemlékezés Alekszej Navalnijról a szerb fővárosban 2024. február 16-án

Négy éve arról kérdezték dokumentumfilmesek Alekszej Navalnijt, hogy mit üzenne az oroszoknak, ha megölnék, amiért szembeszáll Vlagyimir Putyin elnökkel. „Nem szabad feladni. Ha úgy döntöttek, hogy megölnek, az azt jelenti, hogy hihetetlenül erősek vagyunk, és ezt ki kell használni” – válaszolta.

Az ellenzéki politikus pénteken halt meg a sarkvidéki büntetőtelepen, ahol tizenkilenc éves szabadságvesztését töltötte szélsőségesség vádjával. A történtek nyomán találgatás indult világszerte arról, hogy megölték-e.

Mit tesz most az ellenzék?

Az utóbbi években az orosz kormány kritikusai, átállt kémek és oknyomozó újságírók is gyilkosság vagy támadás áldozatává váltak. Az ellenzék Navalnij hirtelen halálával elveszítette legfényesebb csillagát, és az a kérdés motoszkál mindenki fejében, hogy mi következik most.

Az ellenzéki vezetők nagy többsége mára halott, külföldre menekült vagy börtönben van. A megmaradt csoportosulások és személyiségek különböző víziókkal rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy milyenné kellene válnia Oroszországnak, és kinek kellene vezetnie. Egyetlen háborúellenes jelölt sincs a márciusi választás szavazólapján, hogy kihívója lehessen a hatodik mandátumára készülő Vlagyimir Putyinnak.

Ehhez kapcsolódóan: Oscar-díjat nyert a Navalnijról szóló dokumentumfilm

A másként gondolkodás vége?

Azzal, hogy Navalnij is kikerült a képből, sokan azt találgatják, hogy ez a politikai másként gondolkodás végét jelenti-e Oroszországban.

„Alekszej Navalnij rendkívül ragyogó és karizmatikus vezető volt. Tehetsége volt hozzá, hogy beindítsa az embereket, meggyőzze őket a változás szükségességéről” – mondta Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnás, aki egy évtizedet ült börtönben Oroszországban, sokak szerint politikai bosszúként, amiért a kétezres évek elején szembeszállt a hatalommal.

„Ez nagyon nagy veszteség az orosz ellenzék számára” – tette hozzá.

Az Észak-Karolinai Egyetem politikatudomány-professzora, a Putyinról könyvet is író Graeme Robertson hangsúlyozta, hogy az orosz ellenzéket sújtó legnagyobb probléma, hogy „képtelen volt kitörni a kisebb liberális körökből, és nagyobb támogatást szerezni a szélesebb társadalomban”.

Ehhez kapcsolódóan: Családja és támogatói szeretnének hozzáférni Alekszej Navalnij holttestéhez

A Londonban élő Hodorkovszkij más orosz ellenzéki politikusokhoz hasonlóan koalíciót próbál kiépíteni világszerte az alulról szerveződő háborúellenes csoportokkal és száműzetésben élő oroszokkal. Ezen dolgozik többek között a sakklegenda Garri Kaszparov, Mihail Kaszjanov egykori orosz miniszterelnök és az ukrajnai háború bírálata miatt jelenleg 25 éves börtönbüntetését töltő Vlagyimir Kara-Murza.

Ebben a munkában ugyanakkor nem vesz részt Navalnij csapata és az általa alapított Korrupcióellenes Alapítvány.

„Folyamatosan mondjuk a srácoknak a Korrupcióellenes Alapítványnál, hogy nagyszerű lenne, ha mind találkoznánk, nemcsak a televíziós kamerák előtt, hanem leülnénk a tárgyalóasztalhoz is” – jelentette ki Hodorkovszkij a Dozsgy független televíziós csatorna által szervezett januári vitára célozva.

Noha Navalnij volt az első, aki országos ellenzéket épített ki, vannak olyan ellenzéki frakciók, amelyek nem kedvelik őt és szervezetét.

Halála előtt éles vita folyt a nyilvánosság előtt a közösségi médiában csapata és más politikusok között arról, hogy miként vegyék fel a harcot az elnökkel a jövő havi választáson.

Putyin tovább szilárdítja hatalmát

Eközben az orosz elnök tovább szilárdította hatalmát, még keményebben lesújtott belföldön a másként gondolkodókra, elnémította a független médiát, bebörtönözte az ukrajnai háború számos ellenzőjét.

Nigel Gould-Davies volt minszki brit nagykövet közölte, hogy az ellenzéken belüli viták „nem segítenek”. Ugyanakkor szavai szerint még az ellenzék teljes egysége esetén is kérdéses lenne, hogy „az orosz állam rendelkezésére álló kényszerítési, elnyomási és megfélemlítési eszközök mellett ez milyen változásokat hozhatna, legalábbis rövid távon”.

Ehhez kapcsolódóan: „Sarki farkas”: A kemény börtön, ahol csapata rátalált Navalnijra

Putyin három évtizede

Putyin legalább egy újabb hatéves ciklusra készül a Kremlben, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag három évtizeden keresztül tartana az uralma.

Oroszország megmaradt ellenzéki vezetői és aktivistái – akiknek nagy része mára külföldön él – azzal a kérdéssel foglalkoznak, hogy miként tudnának valódi kihívást állítani a hatalom elé. Ehhez át kellene törniük az állami propagandát, hogy elérjék az állampolgárokat, és alternatívát tudjanak kínálni nekik, egy másik víziót a jövőre.

Ehhez kapcsolódóan: Anne Applebaum-interjú: Putyin „valójában elpusztítja a modern Oroszországot”

Ez bonyolult feladat, amellyel Navalnij is küzdött, miután annak tudatában tért vissza Moszkvába 2021 februárjában Németországból – ahol a Kremlnek tulajdonított mérgezése után kezelték –, hogy szinte biztosan le fogják tartóztatni.

Röviddel visszatérése után, amikor már börtönben volt, csapata közzétette az interneten korrupciós nyomozásuk eredményét, amely sokmilliós megtekintést ért el. Ennek nyomán demonstrációk indultak Oroszország-szerte, de a rendőrség vasszigorral lépett fel a tüntetők ellen, ezreket vettek őrizetbe.

Ugyan Navalnij munkatársai folytatták tényfeltáró anyagaik publikálását, az utcai tiltakozásokat végül felfüggesztették, mondván, hogy más taktikához fognak folyamodni.

Ehhez kapcsolódóan: Szélsőségesség vádjával újabb tizenkilenc év börtönre ítélték Alekszej Navalnijt

Bár sikerült széles körben ismertté tenni vizsgálataik megállapításait, a korrupcióellenes üzenettel nem tudtak politikai változást elérni Oroszországban. Ennek oka Robertson szerint, hogy bár az emberek jól tudják, hogy rosszul kormányozzák az országot és korrupt az elit, de nem látják, hogy ez másképp is lehetne.

Azon három év alatt, amit Navalnij börtönben töltött, az orosz hatóságok még keményebb törvényeket fogadtak el a szólásszabadság korlátozására, sokakra több évtizedes szabadságvesztést róttak ki a hatalmat bíráló hétköznapi emberek közül.

Hodorkovszkij rámutatott, hogy Navalnij „meggyilkolására” az ellenzéki erők egyesítésével és a munka folytatásával kellene válaszolni, meggyőzvén az oroszokat arról, hogy valamilyen, akármilyen eszközzel fejezzék ki a tiltakozásukat a márciusi elnökválasztáson.

Arra szólította fel az embereket, hogy írják Navalnij nevét a szavazólapra. Az általa és egyéb politikusok által támogatott Orosz Háborúellenes Bizottság a Dél Putyin ellen nevű kezdeményezés mellett szólalt fel. A Navalnij által is népszerűsített akció keretében úgy tiltakozhatnának a rezsim ellen, hogy a résztvevők március 17-én pont délben megjelennének a szavazóhelyiségekben, így hosszú sorok alakulnának ki.

Ehhez kapcsolódóan: Navalnij arra buzdítja az oroszokat, hogy a szavazóhelyiségek elözönlésével tiltakozzanak

Ellenzék száműzetésben

Eközben az orosz ellenzékre jórészt száműzetésben lévő jövő vár egyik legfényesebb vezetője nélkül.

Hihetetlenül nehéz lesz, de a külföldre menekült politikusok eltökéltek aziránt, hogy ne hagyják elhalni a demokrácia reményét Navalnijjal együtt hazájukban.

„Putyinnak meg kell értenie, hogy megölheti politikai ellenfelét, a demokratikus ellenzék eszméjét azonban nem” – szögezte le Hodorkovszkij.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG