Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszok: A mi vakcinánk 92 százalékot tud


A helyi kórház egyik medikusa megkapja az orosz "Szputnyik V" koronavírus elleni védőoltást Tverben, 2020. október 12-én.
A helyi kórház egyik medikusa megkapja az orosz "Szputnyik V" koronavírus elleni védőoltást Tverben, 2020. október 12-én.

Pár nappal rá, hogy egy nyugati cég bejelentette, 90 százalék fölötti hatékonyságú a koronavírus elleni védőoltásuk, az oroszok is jelentkeztek egy állítólag 92 százalékossal. Szijjártó Péter is megszólalt az ügyben.

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni védőoltás 92 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a folyamatban lévő tesztek szerint, jelentették be az orosz hatóságok. Oroszország próbálja tartani a lépést a nyugati gyógyszergyárakkal az első hatékony koronavírus-vakcináért folyó versenyben.

Még folynak a tesztek

Ez a második olyan vakcina, amelynek közölték az embereken végzett tesztekből származó korai eredményeit. Világszerte gőzerővel dolgoznak rajta a tudósok, hogy kifejlesszenek egy védőoltást az 1,2 millió emberéletet követelő járvány ellen.

Oroszország augusztusban engedélyezte az oltószer használatát, elsőként a világon, bár a klinikai tesztek csap szeptemberben indultak meg. A vakcina kifejlesztését támogató orosz állami vagyonkezelő alap úgy nyilatkozott, hogy eddig 16 ezer ember vett részt a klinikai tesztekben.

Az orosz oltóanyag harmadik vizsgálati fázisában összesen 40 ezer önkéntes fogja megkapni a szert, illetve a negyedük egy placebo oltást.

Az orosz hatóságok azt állítják, hogy 92 százalékkal alacsonyabb a betegség elkapásának az esélye azoknál, akik megkapták a Szputnyik V-t. Ez jóval meghaladja azt az 50 százalékos küszöböt, amit az amerikai gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóság megszabott a koronavírus elleni oltószerek számára.

Egy koronavírus-vakcina a korai teszteken hatékonynak bizonyult
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:04 0:00

Szijjártó Péter: januárban vehetünk egy nagyobb adagot

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a 92 százalékos hatékonyságú orosz vakcina kapcsán azt mondta a Russia Today orosz tévécsatornának, arra kell törekedni, hogy minél több forrásból lehessen vakcinát beszerezni.

Szijjártó Péter a közösségi oldalára is kitette a televíziós interjút, amelyben angolul felel a kérdésekre, beszél az újabb magyarországi korlátozásokról, valamint a saját betegségéről, hiszen ő is elkapta a fertőzést. Arról is beszél, hogy a magyar kormány abban állapodott meg Oroszországgal, hogy Magyarország szeretne orosz vakcinát venni, decemberben kisebb mennyiséget szállíthatnak ebből, hogy a szükséges magyarországi vizsgálatokat is elvégezhessék. Január második felére Szijjártó szerint az is reális lehet, hogy nagyobb mennyiséget vásárolhatnak Oroszországtól.

A miniszter szerint lokalizálhatják a gyártás egy részét Magyarországon, mert van itt olyan cég, amely más vírusok kezelésére gyárt vakcinákat, és ez a vállalat képes lehet átalakítani a kapacitásait úgy, hogy ki tudja venni a részét ennek a vakcinának az előállításából.

Szijjártó Péter megerősítette, hogy folytatják a megbeszéléseket Izraellel és Kínával, és nagyon jó hírnek tartja, hogy a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és a BioNTech német biotechnológiai vállalat is előrelépést ért el.

A Pfizer és a BioNTech nagy bejelentése

Kirill Dmitrijev a vakcinát támogató állami alap vezetője azt mondta az eredmények bejelentésekor, hogy nagyon hatékony az orosz vakcina, és a kutatók még az unokáiknak is mesélni fognak a napról.

Az orosz bejelentés rögtön azután érkezett, hogy a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari cégek azt közölték, hogy a közös oltószerük hatékonysága 90 százalék fölött van. A Pfizer-féle oltószer mRNA-technológiát használ, és úgy alkották meg, hogy patogének nélkül váltson ki immunreakciót. A Pfizer és a BioNTech bejelentése után nem sokkal az Európai Bizottság elnöke, Ursula van der Leyen közölte, hogy az Európai Unió 300 millió adagot venne a kétdózisú oltóanyagból.

A Szputnyik V-t is kétszer kell beadni, egymástól 21 nap eltéréssel, és a közönséges megfázás tüneteiért felelős adenovírusokon alapszik a hatásmechanizmusa.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG