Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biztató az egyik kísérleti vakcina, az EU máris venne több száz millió adagot


Koronavírus-oltóanyag kisérlet Oroszországban 2020. október 12-én.
Koronavírus-oltóanyag kisérlet Oroszországban 2020. október 12-én.

A tesztek adatainak korai kielemzése azt mutatja, hogy 90 százalékos hatékonysága lehet a Pfizer oltószerének. Szakértők szerint az eredmények nagyon biztatóak, de még türelmesnek kell lenni.

A Pfizer gyógyszeripari vállalat november 9-én úgy nyilatkozott, hogy a kísérleti koronavírus-oltóanyaguk hatékonysága 90 százalék fölött van egy tanulmány korai adatai szerint, ez fontos győzelem lehet a koronavírus elleni harcban. A Pfizer és német partnercége, a BioNTech, az első gyártók, akik sikert tudtak felmutatni a nagyszabású klinikai tesztek során.

A két vállalat azt mondta, hogy nem találtak eddig komoly egészségügyi kockázatot, és a várakozásaik szerint az amerikai hatóságok még ebben a hónapban engedélyezhetik az oltóanyag használatát különleges esetekben.

„Nagy nap a mai a tudomány és az emberiség számára” – mondta Albert Bourla a Pfizer vezérigazgatója. „Akkor értük el ezt a mérföldkövet a vakcinánk kifejlesztésében, amikor a világnak a legnagyobb szüksége van rá. A fertőzésszámok rekordokat döntögetnek, a kórházak közelítenek a túlterheltséghez és a gazdaság is az újraindulásra vár.”

Az EU 200 millió adagot venne

Az Európai Bizottság szeptemberben kezdett előzetes tárgyalásokba a Pfizerrel és a BioNTech-kel arról, hogy 200 millió adagot vennének egy esetleges vakcinából. Egyelőre még nem jelentették be, hogy ténylegesen megszületett volna az alku. „Az információim szerint nemsokára aláírják a vonatkozó szerződést. Megállapodás van róla, hogy több száz millió adag vakcinát kapnak az európaiak” – mondta Peter Liese az Európai Néppárt egészségügyi csapatának vezetője.

Később az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen arról számolt be a Twitteren, hogy az Európai Unió 300 millió adag oltóanyagot fog vásárolni a Pfizertől és a Biontechtől.

Ha az oltóanyag megkapja az engedélyeket, akkor kezdetben limitálva lesz a dózisok száma, és sok nyitott kérdés marad még, például, hogy meddig nyújt védelmet a vakcina. A BioNTech igazgatója, Ugur Sahin azt mondta a Reutersnek, hogy optimista, és abban bízik, hogy az oltószer immunizáló hatása egy évig is kitarthat, de ez még nem biztos. Az oltóanyagot 43 500 önkéntes bevonásával tesztelték hat országban, és nem merült fel semmilyen egészségügyi kockázat. Nagyjából egy tucat vakcina van a tesztelés utolsó, harmadik fázisában, de eddig csak a Pfizer tudott bármilyen eredményt felmutatni.

A tudósok és a közgazdászok is örülnek a hírnek

„Fültől fülig elmosolyodtam, amikor meghallottam a hírt” – mondta Peter Horby, az Oxford fertőző betegségekkel foglalkozó professzora. Horby szerint még nagyon sokat kell arra várni, hogy odáig jussunk, hogy az oltóanyagok érdemi változást hoznak, de a kutató fontos lépésnek tartja a Pfizer bejelentését.

„Ez az első olyan hír, ami lehetővé teszi, hogy a kormányok elkezdjenek előre tervezni arra az időre, amikor a gazdaság ténylegesen elkezdhet újraindulni” – reagált a hírre Nikes Patel a londoni Kempen Capital Management vezető befektetési stratégája. Patel szerint az, hogy elérhető távolságba került egy vakcina, lehetőséget ad a kormányoknak arra, hogy tudjanak tervezni fiskális politikáik kialakításában, tehát hogy mire költenek, meddig kell támogatniuk a gazdaságot.

Michael Head, a University of Southampton vezető egészségügyi kutatója türelemre int. Szerinte is ígéretesek az adatok, viszont arra is figyelmeztet, hogy a kutatás még tart, ezek csak előzetes eredmények.

Készült a Reuters tudósításának a felhasználásával.
XS
SM
MD
LG