Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az összes tankerület meghosszabbította a válaszadási határidőt a távozó tanárok számáról


Első évfolyamos diákok vesznek részt egy tanórán a VII. kerületi Nikola Tesla szerb tanítási nyelvű iskolában 2020. február 28-án (képünk illusztráció)
Első évfolyamos diákok vesznek részt egy tanórán a VII. kerületi Nikola Tesla szerb tanítási nyelvű iskolában 2020. február 28-án (képünk illusztráció)

Mind a hatvan tankerületi központnak szüksége van a harminc napon túl további tizenöt napra, hogy kiadja, hány tanár jelentette be távozását a státusztörvény miatt a megadott, szeptemberi határidőn belül – mondta a közérdekű adatigénylést benyújtó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője. Az adatot összesítve már hetekkel ezelőtt közölte Rétvári Bence államtitkár: 1205 távozó tanárról beszélt.

Szeptember 16. és 29. között 1205 pedagógus nyilatkozott úgy, hogy jövő évtől nem lép át az új életpályatörvény, vagyis a státusztörvény hatálya alá – írta a Népszava Rétvári Bencére, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárára hivatkozva. Rétvári Bence a Magyar Nemzetnek adott interjúban mondta ezt a számot, de nem derült ki egyértelműen, hogy ez a szeptemberi határidő alatt beérkezett összes jelzés, vagy egész szeptember hónapra vonatkozik.

A szám megegyezik a Nemzeti Pedagógus Kar korábbi becslésével. A szervezet 1200-ra taksálta a státusztörvény miatt a közoktatásból távozó tanárok számát.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közérdekű adatigényléssel fordult a hatvan tankerületi központhoz, hogy kiderítse a pontos számokat. Néhány órás különbséggel a harmincnapos határidő lejártakor az összes tankerület – azonos szöveggel – közölte, hogy tizenöt nappal meghosszabbítja a válaszadás határidejét – mondta a Szabad Európának a PDSZ ügyvivője. Nagy Erzsébet nem érti, hogy ha Rétvári Bence már hetekkel ezelőtt ismerte a számokat, a szakszervezetnek miért nem tudják kiadni egy hónap alatt az adatokat, miért kell újabb hetekkel kitolni a válaszadást.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a pedagógusoknak szeptember 15. és 29. között kellett jelezniük, hogy nem kívánnak a státusztörvény hatálya alatt dolgozni.

„Tekintettel arra, hogy a pedagógusok 2023. szeptember 29-én éjfélig postán is feladhatták nyilatkozatukat, a postai kézbesítés figyelembevételével véglegesnek tekinthető összesített adat legkorábban várhatóan 2023. október 5-én áll rendelkezésre” – írta a Telex kérdésére a Belügyminisztérium.

A Magyar Nemzetben október 5-én jelent meg a már említett interjú, amelyben elhangzik az 1025-ös szám, csak az nem egyértelmű, hogy ezt honnan számolják. Az interjú előtt egy nappal derült ki, hogy az Oktatási Hivatal októbertől nem méri, hány pedagógusi állás betöltetlen az iskolákban – emlékeztet a hvg.hu. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint „a kormány ezzel a pedagógushiányt akarja eltakarni, és nem létezővé tenni a problémát”.

XS
SM
MD
LG