Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az UEFA részben helyt adott az orosz panasznak, Ukrajnának új mez kell


Kijevi plakáton reklámozzák az ukrán válogatottat az új mezben, 2021. június 7-én
Kijevi plakáton reklámozzák az ukrán válogatottat az új mezben, 2021. június 7-én

Ukrajna olyan mezben lépne pályára a közelgő Európa-bajnokságon, amellyel az ország területi egységére is utal. Ezt az UEFA először elfogadta, majd Oroszország panasza után a mez megváltoztatását írta elő.

Az ukrán fociválogatott új mezben tervezett pályára lépni a közelgő Európa-bajnokságon. A mezt engedélyeztették az UEFA-val, a szervezet pedig először jóváhagyta.

Ám a mez június 7-i nyilvános bemutatása után Oroszország „politikai provokációnak” minősítette azt, a jelszavak pedig náci csatakiáltásra emlékeztették őket. Az orosz parlament elnökhelyettese azt mondta, hogy Ukrajna olyan térképét bemutatni, „amely orosz területet tartalmaz, törvénytelen”.

Bepanaszolták az UEFA-nál a mezt, és most a szövetség részben helyt adott a kérelmüknek: a jelszavakat le kell venni róla.

Jogilag egész Ukrajna rajta volt a mezen, jelszavakkal

A mezeken egyrészt Ukrajna körvonala látható, az egész országot értve alatta: azaz magában foglalva a Krímet, a szeparatisták irányítása alatt álló Donyeck és Luhanszk régiókat is, másrészt a „Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek!” jelszavakat is szerepelnek rajta, amelyek Ukrajna függetlenségi harcával fonódtak össze.

A „Dicsőség Ukrajnának” jelszó egy hazafias kiáltás, amely a 2014-es népfelkelés során a Viktor Janukovics Moszkva-barát elnököt elzavaró tüntetők csatakiáltásává vált.

„Hisszük, hogy Ukrajna sziluettje erőt ad a játékosoknak, mert ők egész Ukrajnáért fognak küzdeni” – közölte Pavelko, az ukrán labdarúgó-szövetség elnöke, hozzátéve, hogy Kijevtől Szimferopolig, Donyeckig vagy Luhanszkig nekik fog szurkolni egész Ukrajna. Ez utóbbi három nagyvárost jelenleg Oroszország vagy a támogatásukat élvező szeparatisták tartják megszállva.

Oroszország 2014-ben foglalta el katonai erővel a Krím félszigetet, ezután erős orosz katonai jelenlét mellett népszavazást tartott a területen. Ez az ukrán alkotmány szerint illegális volt, és széles körben elfogadott nézet, hogy a szavazás egyáltalán nem volt szabad. A területet Moszkva azóta Oroszország részének tekinti, de a nemzetközi közösség Ukrajna részeként ismeri el.

Az UEFA nem rajzoltatná át Ukrajna határait

Az UEFA mostani döntése alapján a mezen lévő jelszavaknak együtt van csak politikai színezetük, a nemzetközi közösség által hivatalosnak tekintett országhatárt nem minősítették politikai üzenetnek.

„A két szlogen kombinációja egyértelműen politikai természetű, történelmi és katonai jelentőséggel bír (…) Ezért el kell őket távolítani”

– indokolta a döntést az UEFA. Az ukrán szövetség jelezte, hogy felvette a kapcsolatot az UEFA-val azügyben, hogy maradhasson a mez a szlogenekkel.

Az Európa-bajnokságot június 11. és július 11. között tartják tizenegy városban, köztük az oroszországi Szentpéterváron, ahol az ukrán válogatott is pályára léphet, ha továbbjut a csoportjából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG