Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feldühítették az oroszokat az ukrán Eb-mezek


Az ukrán válogatott meze az ellentmondásos ábrával, 2021. június 6.
Az ukrán válogatott meze az ellentmondásos ábrával, 2021. június 6.

Felháborodást keltett Oroszországban az ukrán labdarúgó-szövetség vezetője, amikor bemutatta a válogatott új mezét, amelyen Ukrajna sziluettje szerepel az Oroszországhoz csatolt Krím félszigettel, hazafias jelszavak kíséretében.

A mezeket az Európa-bajnokságra tervezték, amelyet június 11. és július 11. között tartanak tizenegy városban, köztük az oroszországi Szentpéterváron.

A tornát tavaly elhalasztották a koronavírus-járvány miatt.

Andrij Pavelko, az Ukrán Labdarúgó-szövetség elnöke a Facebookon azt írta, hogy az ukrán játékosok „különleges egyenruhát” viselnek, és fotókat posztolt az ukrán zászló kék-sárga színeiben pompázó mezekről.

Egész Ukrajnáért fognak küzdeni

A mezeken Ukrajna körvonala látható, amely magában foglalja a Krímet, a szeparatisták irányítása alatt álló Donyeck és Luhanszk régiókat, valamint a „Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek!” jelszavakat, amelyek Ukrajna függetlenségi harcával fonódtak össze.

„Hisszük, hogy Ukrajna sziluettje erőt ad a játékosoknak, mert ők egész Ukrajnaért fognak küzdeni” – közölte Pavelko.

A „Dicsőség Ukrajnának” jelszó egy hazafias kiáltás, amely a 2014-es népfelkelés során a Viktor Janukovics Moszkva-barát elnököt menesztő tüntetők csatakiáltásává vált.

A szeparatisták a februári felkelés után területeket foglaltak el Donyeck és Luhanszk régiókban, Oroszország pedig egy hónappal később annektálta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet. Moszkva Oroszország részének tekinti, de a nemzetközi közösség Ukrajna részeként ismeri el a félszigetet.

Az UEFA nem talált kifogásolnivalót

Az UEFA közölte, hogy elfogadta Ukrajna új válogatott mezét, amelyen a hazafias szlogen és Ukrajna körvonala szerepel – az utóbbi magába foglalja a Krímet, a fekete-tengeri félszigetet, amelyet Oroszország 2014-ben annektált.

"Az UEFA jóváhagyta az ukrán nemzeti (és az összes többi) csapat mezét a 2020-as Európa-bajnokságra az erre vonatkozó, a felszereléseket illető előírásoknak megfelelően” – áll az európai futballt irányító testület június 7-i közleményében.

Politikai provokáció, náci csatakiáltás

Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő kigúnyolta a focimezeket, mondván, hogy az ukrán labdarúgócsapat „Ukrajna területét az oroszországi Krímhez csatolta”.

Zaharova a közösségi médiában annak a véleményének adott hangot, hogy a „Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek!” német náci csatakiáltásokra emlékeztet.

Dmitrij Szviscsev, az orosz parlament elnökhelyettese a RIA orosz hírügynökség szerint azt mondta, hogy a mezterv „politikai provokáció”. Közölte, hogy Ukrajna olyan térképét mutatni, „amely orosz területet tartalmaz, törvénytelen”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva nem volt hajlandó kommentálni az ügyet, és minden kérdést az UEFA-hoz irányított.

Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG