Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az új oltási eljárásrend színvonalával elégedetlen az orvosi kamara is


Nyíregyházán oltanak be egy férfit, 2021. június 21-én.
Nyíregyházán oltanak be egy férfit, 2021. június 21-én.

A harmadik oltásokra vonatkozó minisztériumi eljárásrend nem túl hasznos az orvosok számára, ezért a Magyar Orvosi Kamara egy független magyar szereplők által elkészített, szakmailag értékelhető anyagot ajánl a témában.

Múlt héten kijött a harmadik oltásokra vonatkozó állami eljárásrend. Ennek a lényegi része tartalmazott egy táblázatot a potenciálisan harmadik oltások fajtáiról. Emellé Müller Cecília még bejelentette, hogy a háziorvosok oltsanak belátásuk szerint.

A csinálják meg "a legoptimálisabban" a feladatot, segíti a hivatalos iránymutatás az egészségügyi dolgozókat.
A csinálják meg "a legoptimálisabban" a feladatot, segíti a hivatalos iránymutatás az egészségügyi dolgozókat.

Ez az állami eljárásrend a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint

"kevés kézzelfogható segítséget jelent az oltásokat majdan valóban beadó háziorvosok és változatos szakmai hátterű, az oltópontokra rendelt orvosok számára."

Ezért a MOK egy független magyar szakemberek által készített, "igényes szakmai" helyzetelemzést és "szakirodalommal kellően alátámasztott" ajánlást támogat, amit minisztériumtól független magyar szakemberek készítettek.

Balkányi László, Falus András, Ferenci Tamás, Rékassy Balázs, Sarkadi Balázs
és Weltner János ugyanis épp azért írtak egy külön ajánlást a harmadik oltásokra, mert szakmailag veszélyesen gyengének ítélték meg az állami anyagot.

"A harmadik oltásnak ... tétje van. Bármilyen patetikusan hangzik, de emberek élete múlhat rajta. Akkor pedig kötelességünk megszólalni"

– mondta el Balkányi László, az egyik szerző a Magyar Narancsnak.

Balkányi szerint az állami eljárásrend használhatatlan,

"önmagában értelmezhetetlen, mert nem tartalmazza azt az információt, amire valójában szükség volna: hogy az oltottak melyik csoportjának oltására mit javasolnak. Például a 65 év fölöttieknél másképp kellene megítélni, mint a 65 alattiaknál."

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG