Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Én szeretném magamnak ezt a harmadik oltást"


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

„Hamarosan megkapjuk az oltási protokollt, ezt hallottam, enélkül nem is vállalnám, és más háziorvos sem a harmadik oltás beadását" – mondta a Szabad Európának Sértő Radics István háziorvos, akit arról is kérdeztünk, ajánlja-e a harmadik oltást.

„Ketten is vannak a praxisomban, akiket a kínai Sinopharmmal oltottam, és utána megbetegedtek, kórházba kerültek. Túlélték. Azt gondolom, ha nincsenek beoltva, tragikus lehetett volna a vége" mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszabecsen és Uszkán praktizáló háziorvos.

Arról, hogyan készül az augusztus elsejétől kérhető harmadik oltásra, azt mondta, várja, hogy megjelenjen az eljárásrend, anélkül nem vállalná a beadását, attól semmilyen mértékben nem tér el, de mint mondja, más háziorvos sem.

„Nekünk kell eldöntenünk, hogy mennyi idővel az előző oltás után, kinek és mit adunk be, ehhez protokoll kell."

Arra a kérdésre, ajánlja-e a pácienseinek a harmadik oltást, az orvos azt felelte:

„Engem év elején oltottak Pfizerrel, és én szeretném magamnak ezt a harmadik oltást, leginkább egy Pfizert, azt hiszem, ezzel válaszoltam a kérdésükre."

Mint arról a Szabad Európa több cikkében is olvashattak, augusztus elsejétől lehet majd kérni a koronavírus elleni harmadik oltás beadását, a részletek azonban még elég homályosak, még nem jelent meg az erről szóló eljárásrend, miközben a döntéshozók nyilatkozatai nem tették egyértelműbbé a képet.

Miközben a kormánydöntés előtt Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter arról beszélt, hogy ő maga hat hónap után ajánlaná a harmadik oltást, a miniszterelnök júliusi 16-án elhangzott bejelentése szerint négy hónappal az előző vakcina után lehet majd kérni azt augusztus elsejétől, de ettől a háziorvos eltérhet, ha indokoltnak látja.

Míg Kásler Miklós mindenképpen az előzőtől eltérő vakcinával ajánlja a harmadikat oltást, addig Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezetője a Népszavának arról beszélt, hogy egyelőre nem támogatják az oltóanyagok cseréjét és kombinálását, mert még nem zárult le az ezzel kapcsolatos kutatás.

Kásler Miklós elsőként a hatvan év felettieket oltaná, a kormánydöntés értelmében – a Magyar Közlönyben még nem jelentek meg erről a részletek –, nem lesz oltási sorrend, sem az idősek, sem pedig az egészségügyben dolgozók nem élveznek elsőbbséget a harmadik oltás beadásánál, bár György István, az oltási munkacsoport vezetője arról beszélt, szeretnék, ha az egészségügyben dolgozók közül minél többen élnének a lehetőséggel.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG