Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az új ügyeleti rendszert nem vállaló háziorvosoknak is küldtek beosztást Győr-Moson-Sopronban


A kép illusztráció, egy székesfehérvári háziorvosi rendelőben készült 2021. március 17-én
A kép illusztráció, egy székesfehérvári háziorvosi rendelőben készült 2021. március 17-én

A Magyar Orvosi Kamara helyi szervezetének elnöke úgy tudja, csak Győrben 61 orvost osztottak be az ott márciustól induló új ügyeleti rendszerbe, és olyanok is vannak a listán, akik nem szerződtek arra, hogy részt vennének ebben, a kamara jogászai szerint jogtalanul osztották be őket.

Szíjjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron vármegyei szervezetének elnöke a Népszavának nyilatkozva elkeserítőnek nevezte ezt a fajta nyomásgyakorlást és hangsúlyozta, „bárki is készítette, bárki utasítására a beosztást, jogellenesen tette,” nem oszthatnak be olyan háziorvost, akinek nincs szerződése az ügyelet szervezőjével.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a tervek szerint március elsejével indul az Országos Mentőszolgálat által működtetett új ügyeleti rendszer, amellyel a Szabad Európa is több cikkben foglalkozott.

Legutóbb Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöke beszélt szerkesztőségünknek arról, hogy az új ügyeleti rendszerről rendezett tájékoztatókon pénzelvonás és praxisvesztés lebegtetésével presszionálják a háziorvosokat az új ügyeleti szerződések aláírására.

Ehhez kapcsolódóan: Kevés orvos vállalhatta be az új ügyeleti rendszert Hajdú-Biharban

Mint mondta, „arról számoltak be kollégák, hogy az hangzott el, hogy ha valaki nem ír alá, annak a neve Pintér Sándor íróasztalán fog kikötni, vagy ha valaki nem ír alá, akkor a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) akár húsz százalékkal csökkenteni fogja a praxisfinanszírozást, vagy a legutóbbi verzió már az volt egy hete, hogy aki nem ír alá, azzal a NEAK szerződést fog bontani, és megszűnik a praxisa.”

Ez utóbbi fenyegetést „kapitális baromságnak” nevezte a MOSZ elnöke. A szakember, aki tíz évig dolgozott sebészként Nagy-Britanniában, jelenleg pedig háziorvos Nádudvaron elmondta, olyan kevés a háziorvos az országban, hogy ha a NEAK elkezdené felmondani a szerződéseket, nem lenne, aki alapellátást csinál, nincs is ehhez jogszabályi háttér.

Az Országos Mentőszolgálat irányításával működő új ügyeleti rendszert Hajdú-Biharban vezették be először. A jogszabályok szerint egyetlen orvost sem kötelezhetnek arra, hogy ebben részt vegyen. Ha valaki ledolgozza a heti 40 óráját és a 34 óra saját ügyeletét, ezen felül vállalhat önként sürgősségi ügyeletet, jellemzően az esti órákra.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK)legutóbbi rendkívüli országos küldöttközgyűlése csaknem száz százalékkal szavazta meg azt, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, sőt, helyezzék letétbe feladatellátási szerződésük felmondását.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG