Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kevés orvos vállalhatta be az új ügyeleti rendszert Hajdú-Biharban


Demeter Erzsébet háziorvos és Majnár Ildikó ápolónő adatokat egyeztet a szolnoki rendelőben 2021. április 27-én (képünk illusztráció)
Demeter Erzsébet háziorvos és Majnár Ildikó ápolónő adatokat egyeztet a szolnoki rendelőben 2021. április 27-én (képünk illusztráció)

Az állam szerint 48 házi felnőtt- és 34 gyermekorvossal tudtak eddig szerződést kötni Hajdú-Bihar vármegyében, ahol először kísérleteznek a korábban bejelentett új ügyeleti rendszerrel. Ez 2022 elején a vármegyében alkalmazott háziorvosok számának nagyjából harmadát jelenti. Az orvosi kamara pár napja arról döntött, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, és helyezzék letétbe szerződésük felmondását nyomásgyakorlásképp.

Mostanáig 48 házi felnőttorvossal és 34 házi gyermekorvossal kötöttünk ügyeleti szerződést Hajdú-Bihar megyében” – közölte a HVG kérdésére az Országos Mentőszolgálat. Azt nem árulták el, hogy hány helyet szerettek volna feltölteni.

Azt viszont a KSH révén lehet tudni, hogy 2021. december 31-én majdnem pont háromszor ennyi házi felnőtt- és gyermekorvost alkalmazott az állam összesen a megyében.

Hajdú-Bihar vármegyében új felállású próbaüzemmel próbálkozik az állam. Ezen belül leginkább úgy oldanák meg a szakemberhiányt, hogy kevesebb mint feleannyi helyen, csak tíz településen lesz háziorvosi sürgősségi ügyelet hétköznap 16–22 óra, hétvégén és ünnepnapokon pedig 8–14 óra között – írta a lap.

Témába vág: Nem tudjuk pontosan, hány orvos és ápoló hagyta el Magyarországot, de gyaníthatóan elég sok.

Első körben a betegeket igyekeznek lehetőleg telefonon a helyi mentőszolgálat diszpécseréhez irányítani, akinek elmondhatják a tüneteket, ő pedig javasol valamilyen ellátási formát. Az nem teljesen világos, hogy ha ki kell menni a beteghez, akkor a mentők vagy a háziorvos fog-e kimenni, viszont gyógyszert csak a háziorvos írhat fel.

Sürgősségi ügyeletet nem kötelező vállalni: egy érintett orvos ledolgozza a heti 40 óráját és a 34 óra saját ügyeletét, ezen felül vállalhat önként sürgősségi ügyeletet, jellemzően az esti órákra. Utóbbit ugyanannyi pénzért, mintha egy állami kórházban ügyelne.

A hazai orvosokat tömörítő Magyar Orvosi Kamara (MOK) múlt hétvégi rendkívüli országos küldöttközgyűlésén csaknem száz százalékkal szavazta meg azt, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, sőt helyezzék letétbe feladatellátási szerződésük felmondását.

„A magyar orvosok és szakdolgozók évtizedek óta vállalnak szabadidejük terhére önkéntes ügyeletet és műszakokat, hogy a betegek valahogy ellátáshoz jussanak. Hivatástudatunk azonban önmagában nem tudja a jó minőségű gyógyítás feltételeit megteremteni az állam helyett” – közölte ennek kapcsán Kincses Gyula, a MOK elnöke.

A MOK hosszú távú átalakítási tervet várna az államtól, amit a kamara és a kormány mellett a Magyar Tudományos Akadémia, a szakmai kamarák, a parlamenti pártok delegáltjai és a betegszervezetek közösen hoznának létre. Emellett néhány területen azonnali lépésekre is szükség van szerintük, ilyen például a háziorvosi rendszer megerősítése.

A Fidesz vasárnap válaszként kiadott egy közleményt, amelyben nem szakmai megfontolásokat, inkább Gyurcsány Ferenc ármánykodását sejtik az orvosi kamara döntése mögött.

Álmos Péter, a MOK alelnöke erre azt mondta: „Ez nagyon sértő azon kollégákra nézve, akik jobboldali elköteleződésűek. Az ő nevükben is kikérném magunknak, hogy pártpolitikai sugallatú kommünikéje van az egésznek.”

„Az orvosi kamara az egész orvostársadalom képviselőiből áll össze, itt mindenféle pártpolitikai színezet van. A javaslataink egyik legfőbb követelése, hogy depolitizáljuk az egészségügyi szakmai döntéseket, itt nincs helye pártpolitikai nézeteknek” – fogalmazott. Alább bővebben is olvashat az ügyről.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG