Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrajnai háború helyzetbe hozta a dél-koreai hadiipart


Az első dél-koreai gyártású vadászgép, az FA–50-es 2013. augusztus 14-én
Az első dél-koreai gyártású vadászgép, az FA–50-es 2013. augusztus 14-én

Dél-Korea történelme legnagyobb fegyverüzletét kötötte meg Lengyelországgal, a kelet-ázsiai ország ezzel közvetett módon az ukrajnai háborúnak is fontos szereplőjévé vált.

A NATO-tag Lengyelország több mint ezerhatszáz páncélos és önjáró löveg, illetve csaknem ötven vadászrepülőgép vásárlásáról írt alá keretmegállapodást szerdán Dél-Koreával.

Varsó nagy erőkkel dolgozik az Ukrajnának eddig 1,7 milliárd dollár értékben átadott fegyverei és egyéb eszközei pótlásán, ennek keretében Dél-Korea mellett az Egyesült Államoktól és Németországtól is további harckocsikat vásárol.

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter arról számolt be, hogy a piacon jelenleg egyedül Dél-Korea képes elég gyorsan leszállítani a beszerezni kívánt eszközöket. „Rendkívül fontos, hogy a tankok és tarackok első szállítmányai már idén meg fognak érkezni” – mondta.

Oskar Pietrewicz, a Lengyel Külügyi Intézet elemzője hangsúlyozta: a NATO keleti tagállamainak komoly lehetőségeket tartogat az együttműködés lehetősége Szöullal. „Az ukrajnai háború ösztönzőként hat a dél-koreai hadiipar számára. A dél-koreai ajánlatok iránti érdeklődés még élénkebb lehet, ha számba vesszük a NATO keleti tagállamainak csalódottságát Németország hozzáállásával kapcsolatban” – vélekedett.

Ramon Pacheco Pardo szakértő szerint bizonyos részben más államok vonakodása nyomán jöhetett létre a hatalmas fegyverüzlet. „Valakinek fegyvereznie kell Ukrajnát, és Dél-Korea megragadta a lehetőséget” – emelte ki.

Nem a halált okozó fegyverekre

A szöuli kormány ugyanakkor nem ismeri el, hogy a megállapodásnak bármi köze lenne az ukrajnai háborúhoz. Az Egyesült Államok fontos szövetségesének számító ország hivatalos álláspontja, hogy nem támogatja Ukrajnát halált okozó fegyverekkel, ahogy a nyílt szembefordulást is próbálja kerülni Oroszországgal, részben gazdasági okokból, részben az Észak-Korea feletti orosz befolyás miatt.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a fegyverszállítások nagyobb bevonódást jelentenek-e a konfliktusba, a dél-koreai külügyminiszter nemmel válaszolt, és leszögezte, hogy pusztán kétoldalú üzletről van szó Lengyelországgal.

Az illetékes dél-koreai kormányszervek szintén arról tájékoztattak, hogy a cél a lengyel haderő fejlesztése, a szállításoknak nincs közük Ukrajnához.

„Úgy gondolom, hogy ez részben üzleti lehetőség, de egyben politikai gesztus is. Dél-Korea károkat fog szenvedni az Oroszországgal való kapcsolatában, így politikai döntés is” – mondta Ramon Pacheco Pardo.

Lengyelország korábban már több, dél-koreai alkatrészeket tartalmazó tarackot átadott Ukrajnának. Szakértők szerint erre Szöul jóváhagyásával kerülhetett sor.

Hosszú távú tervek

A Koreai Export-Import Bank friss tájékoztatása szerint az ország fegyverexportjának értéke tavaly hétmilliárd dollár volt, ami rekordnak számít, ez azonban még így is jelentősen elmaradhat az ideitől.

Bár ezt nem erősítették meg hivatalos forrásból, csupán a vadászgépek eladása mintegy hárommilliárd dolláros üzlet lehet.

Az amerikai Forecast International elemzőcég számítása szerint a megállapodás értéke magasabb lehet Lengyelország egész éves katonai kiadásainál, azaz 14,1 milliárd dollárnál.

A lengyel védelmi tárca vezetője kijelentette, hogy nem pusztán az ukrajnai fegyveradományok miatt keletkezett lyukak befoltozása a cél, az üzlet azért is fontos, mert az ennek keretében megvalósuló technológiatranszferrel számos fegyver gyártása Lengyelországban is megkezdődhet a jövőben.

A tervek szerint idén 180 harckocsi és 48 önjáró löveg fog beérkezni, a második üzemben pedig több mint nyolcszáz páncélos és hatszáz tarack. A lengyelországi gyártás 2026-tól kezdődhet meg. Az első FA–50-es vadászgépeket várhatóan jövő év közepén szállítják le.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG