Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök a katonai segítségnyújtás erősítésére kérte a NATO-t


A NATO rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben 2022. március 24-én
A NATO rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben 2022. március 24-én

A katonai támogatás fokozására kérte Volodimir Zelenszkij csütörtökön a NATO-tagállamok vezetőit, mondván, hogy máskülönben Oroszország legközelebb a szövetség valamelyik kelet-európai tagját veheti célba.

Az ukrán elnök videókapcsolaton keresztül felszólalt az észak-atlanti katonai szervezet rendkívüli csúcstalálkozóján, és közölte, hogy Ukrajnának vadászgépekre, páncélosokra, fejlett légvédelemre és hajó elleni fegyverekre van szüksége az orosz hadsereg visszaveréséhez.

„Biztos vagyok benne, hogy Oroszország nem szándékozik megállni Ukrajnában. Tovább akar menni a NATO keleti tagjai, a balti államok, Lengyelország ellen” – emelte ki a Kijev által közzétett üzenetben.

Miközben elemzők szerint a Nyugat minden bizonnyal erősíteni fogja a katonai segítségnyújtást, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár leszögezte, hogy nem fognak csapatokat vagy harci repülőgépeket küldeni Ukrajnába.

Zelenszkij elmondta, hogy hálás az egyes tagállamok által nyújtott eddigi támogatásokért, de a NATO-nak „meg kell mutatnia, hogy mit tud még tenni az emberéletek megmentése érdekében”.

„Úgy érződik, mintha a Nyugat és Oroszország közötti szürke zónában lennénk, de a közös értékeinket védelmezzük (…) A szövetség még mindig megmentheti sok ember életét az orosz csapásoktól, az orosz megszállástól azzal, ha biztosítja a fegyvereket, amelyekre szükségünk van” – fogalmazott.

XS
SM
MD
LG