Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök a légvédelem erősítését kérte a Nyugattól egy újabb halálos orosz támadás után


Orosz találatot szenvedett lakóház Dnyipróban 2024. április 19-én
Orosz találatot szenvedett lakóház Dnyipróban 2024. április 19-én

Volodimir Zelenszkij újfent a katonai támogatás fokozására szólította fel a szövetségeseket, miután péntekre virradóra több ukrajnai várost és energetikai létesítményt is orosz légicsapás ért.

„Életmentő minden egyes ország, amelyik légvédelmi rendszereket biztosít Ukrajnának, minden vezető, aki segít meggyőzni partnereinket, hogy a légvédelmi rendszereket nem raktárban kellene őrizgetni, hanem valódi, terrorral szembenéző városokba és közösségekbe kellene leszállítani, és mindenki, aki támogatja a védelmünket” – írta az ukrán elnök a korábban Twitterként ismert X-en.

Az üzenet előzménye, hogy hajnalban legalább két ember meghalt, tizenöt pedig megsebesült egy orosz rakéta becsapódásának következtében Dnyipróban.

Ehhez kapcsolódóan: John Bolton: Az erősödő amerikai izolacionizmus veszélybe sodorja Ukrajna háborús erőfeszítéseit

Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület katonai közigazgatásának vezetője aláhúzta, hogy a városban egy lakóház és egy energetikai létesítmény is megrongálódott. Tájékoztatása szerint Szinelnyikovóban további áldozatok is lehetnek.

A régióban egy harmadik helyszínt, Zelenszkij szülővárosát, Krivij Rihet is légitámadás érte. Kár keletkezett az infrastruktúrában, aminek nyomán tűz ütött ki, illetve hárman megsebesültek Olekszandr Vilkul polgármester közlése szerint.

Légvédelem híján legalább tíz halottja van a Csernyihiv elleni orosz támadásnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:00 0:00

„Oroszországot felelősségre kell vonni a terror miatt, és minden rakétát és Sahid drónt el kell kapni” – szögezte le az ukrán államfő.

„A világ képes lenne ezt biztosítani, partnereink rendelkeznek a szükséges képességekkel, ezt demonstrálták a Közel-Keleten történtek. Európában is működhet” – tette hozzá az előző heti iráni támadásra célozva Izraellel szemben, amikor gyakorlatilag mind a háromszáz rakétát és drónt sikerült lelőnie az izraeli, amerikai, francia, brit és jordániai légvédelemnek.

Ukrajna hónapok óta súlyos lőszer- és fegyverhiánnyal küzd, miközben az elmúlt hetekben Oroszország fokozta támadásait.

Ehhez kapcsolódóan: Az amerikai képviselőház külön-külön szavazhat az ukrajnai, az izraeli és a tajvani támogatásról

Az ukrajnai támogatási csomag továbbra is az amerikai kongresszus jóváhagyására vár. Az ügy hosszú ideje elakadt a törvényhozásban a Republikánus Párt ellenállása miatt.

A szenátus már elfogadta a segélycsomagot, a képviselőház pedig várhatóan szombaton szavaz róla.

XS
SM
MD
LG