Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

John Bolton: Az erősödő amerikai izolacionizmus veszélybe sodorja Ukrajna háborús erőfeszítéseit


John Bolton
John Bolton

Ukrajna veszélybe kerül, ha az Egyesült Államok nem hagyja jóvá gyorsan a katonai támogatást, amelyre nagy szüksége lenne – figyelmeztetett a volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, aki szerint Oroszország harctéri fölénye miatt mélyebben is behatolhat a megtámadott ország területére.

John Bolton a Szabad Európa Rádió és az Amerika Hangja által működtetett, orosz nyelvű Current Time-nak adott exkluzív interjúban leszögezte, hogy jelenleg minden egyes kilőtt ukrán tüzérségi lövedékre öt-hat darab orosz jut, ez az arány pedig „nem tartható fenn hosszú időn keresztül”.

„Úgy gondolom, hogy a legjobb, amiben reménykedhetünk a novemberi amerikai elnökválasztásig, az a patthelyzet” – mondta, aláhúzva, hogy Donald Trumpnak köszönhetően erősödik az izolacionizmus a Republikánus Párton belül.

Ehhez kapcsolódóan: Mindent egy lapra, Trump győzelmére tesz fel az Orbán-kormány?

Márpedig szavai szerint ez az izolacionizmus megbénítja a fellépést az iráni, orosz és kínai fenyegetés ellen, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az Izrael elleni iráni légicsapások sokkterápiaként hathatnak számos kongresszusi republikánusra.

„Ukrajnának segítségre van szüksége, Tajvannak segítségre van szüksége. Ez mind ugyanazon törekvés része. Remélem, hogy a héten valódi előrelépés lehet ezeken a frontokon, de különösképp az ukrajnai támogatás ügyében” – jelentette ki.

Az amerikai képviselőház Trump-szövetséges elnöke bejelentette, hogy ezen a héten külön-külön szavazhatnak az ukrajnai, az izraeli és a tajvani támogatásról, vagyis elemeire bontanák szét a szenátus által már elfogadott, azonban a törvényhozásban immár több mint két hónapja elakadt, 95 milliárd dolláros segélycsomagot.

Ehhez kapcsolódóan: Az amerikai képviselőház külön-külön szavazhat az ukrajnai, az izraeli és a tajvani támogatásról

Bolton Trump harmadik nemzetbiztonsági tanácsadójaként szolgált 2018–2019-ben, amíg a volt elnök lemondásra nem szólította fel. Korábban, George W. Bush hivatali ideje alatt az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete volt, határozott pártolója az iraki inváziónak. Jelenleg republikánus külpolitikai tanácsadó, konzervatív politikai kommentátor.

Utóbbi minőségében hangsúlyozta, hogy amennyiben Trump nyeri meg az elnökválasztást, nagy valószínűséggel meg fogja próbálni kiléptetni az országot a NATO-ból.

„Katasztrofális hiba lenne az Egyesült Államok számára, ha megtenné. Az Egyesült Államok kilépése gyakorlatilag ellehetetlenítené a NATO-t, nemcsak Ukrajna, hanem az egész szövetség szempontjából is” – emelte ki.

Ehhez kapcsolódóan: Európa vezetői mellett a Fehér Ház is elítélte Trump kijelentéseit Oroszországról és a NATO-ról

Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is fenyegetést jelent, különösen a Kínával kiépített szövetség erősödésével.

„Ez egészen addig fenyegetés lesz, amíg a Putyin-rezsim ki nem kerül a hatalomból, és nem kap újabb esélyt Oroszország és a demokrácia. (…) Nem tudom, ez mikor fog megtörténni. Nem vagyok optimista” – fogalmazott.

Bolton érvei szerint Oroszországban nem állnak rendelkezésre a békés hatalomátadás mechanizmusai, amit jól mutathat az is, hogy Putyin negyed évszázada a Kreml ura, a választásokat pedig „nyilvánvalóan elcsalják”.

„Rendkívül veszélyes időszak lesz ez Oroszország számára. Annak esélye pedig, hogy az ország a Nyugat részévé váljon, most jóval korlátozottabb, mint korábban volt” – vélekedett.

XS
SM
MD
LG