Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök döntő fontosságúnak nevezte a keleti országrészben zajló harcokat


Volodimir Zelenszkij szokásos esti videóüzenete 2023. március 12-én
Volodimir Zelenszkij szokásos esti videóüzenete 2023. március 12-én

Volodimir Zelenszkij leszögezte, hogy a biztonsági erők győzelmet fognak aratni a megszállók felett, és úgy vélekedett, hogy Ukrajna sorsa a keleti fronton dől el, ahol rendkívül kemény harcok dúlnak.

Az oroszok jelentős veszteségeik ellenére is folytatják az offenzívát az immár nagyjából nyolc hónapja hevesen ostromlott Bahmutnál és a Donyecki terület több más pontjánál, főleg Avdijivkánál, Marijinkánál, Limannál és Sahtarszknál.

„Nagyon kemény a helyzet keleten, nagyon fájdalmas” – mondta az ukrán elnök hétfő esti üzenetében.

„El kell pusztítanunk az ellenség katonai erejét, és el is fogjuk pusztítani. Belohorjivkában, Marjinkában, Avdijivkában, Bahmutban, Vuhledarban, Kamjiankában és a többi helyen dől most el éppen a sorsunk. Itt harcolnak a jövőnkért, minden ukrán jövőjéért” – tette hozzá.

„Köszönöm mindenkinek, aki védi az állásait, és Ukrajnáért, a fivéreiért harcol. Köszönöm mindenkinek, aki soha nem hagyja cserben a fronton mellette lévőket” – fogalmazott.

Az ukrán védelmi erők továbbra is keményen tartják magukat Bahmut nyugati részén a Wagner orosz katonai magánvállalat zsoldosainak folyamatos előretörési kísérleteivel szemben.

„A Wagner egységei több irányból támadnak, próbálnak az erőink védelmét áttörve behatolni a város központjába” – tudatta Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője Bahmut közeléből jelentkezett be nemrég videón, és elismerte, hogy katonái komoly nehézségekkel néznek szembe.

„Nehéz a helyzet Bahmutban, rendkívül nehéz, az ellenség minden egyes méterért megharcol. Minél közelebb érünk a városközponthoz, annál keményebb a harc, annál több tüzérséget és tankot vetnek be ellenünk” – nyilatkozott az orosz elnökhöz hű üzletember.

Ehhez kapcsolódóan: A Wagner-csoport vezetője elismerte, hogy övé a szentpétervári trollgyár is

A háború előtt még hetvenezres lakosságú, mára szinte teljesen kiürült és lerombolt bányavárosban helyi tisztségviselők szerint még körülbelül négyezer civil tartózkodik, köztük háromtucatnyi gyerek.

Moszkva már tavaly nyár óta szinte szünet nélkül támadja Bahmutot, és az év eleje óta újabb offenzíva keretében, megkettőzött erőfeszítéssel próbálja bevenni a lassan egyfajta XXI. századi vérszivattyúvá váló várost. Elemzők szerint azonban ennek nem lenne igazi stratégiai jelentősége, inkább szimbolikus győzelem lenne, ami kihatással lehetne a harci morálra is.

Számos szakértő arra számít, hogy az ukrán hadsereg az időjárás javulásával és az újabb fejlett nyugati nehézfegyverek, köztük harckocsik érkezésével áprilisban vagy májusban ellenoffenzívát fog indítani. Ennek sikerét ugyanakkor veszélybe sodorhatja, ha az ukrán fél túl sok olyan tartalékost veszít addig a fronton, akiket később tervezett bevetni.

Ehhez kapcsolódóan: Az újjáépítés nem a háború előtti Ukrajna helyreállítása lesz

A The New York Times című amerikai napilap arról számolt be névtelen forrásokra hivatkozva, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancs kiadására készül több, az ukrán civil infrastruktúra rombolásáért és gyerekek kényszeráttelepítéséért felelős orosz tisztségviselő ellen.

A hágai székhelyű törvényszék nem kommentálta ezeket a sajtóhíreket.

Eközben Szergej Versinin orosz külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy nem ellenzik a fekete-tengeri gabonaexport újraindítását lehető tevő egyezmény meghosszabbítását, de csak hatvan nappal.

A szerződés ennek hiányában március 18-ig lenne érvényben, az orosz TASZSZ hírügynökség azonban névtelenül nyilatkozó illetékesek nyomán arról írt, hogy a megállapodás automatikusan meg fog újulni, ha egyik fél sem jelzi ellenvetését.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG