Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök az orosz szankciók szigorítását sürgette Davosban is


Volodimir Zelenszkij felszólal a davosi Világgazdasági Fórum első napján 2022. május 23-án
Volodimir Zelenszkij felszólal a davosi Világgazdasági Fórum első napján 2022. május 23-án

Fokozni kell az Oroszországgal szembeni nemzetközi büntetőintézkedéseket, hogy demonstrálják: ez vár azokra az országokra, amelyek agresszió útján próbálják meg elérni bizonyos céljaikat – szögezte le Volodimir Zelenszkij hétfőn a davosi Világgazdasági Fórumon.

Az elnök a rangos konferencia első napján videokapcsolaton keresztül elmondott nyitóbeszédében aláhúzta: megelőző intézkedésekre van szükség, nem pusztán reagálni kell az esetleges hasonló helyzetekre.

„Köszönettel tartozom önöknek és országaiknak, amiért egységesek Ukrajna támogatásának, illetve Oroszország háború miatti büntetésének vonatkozásában. Ugyanakkor ki kell mondanom, hogy ez csak most történik, miközben már 2014 óta beszélünk Oroszország mindenre kiterjedő agressziójának lehetőségéről. Ha a világ megelőző, és nem reaktív módon lépett volna fel, akkor elkerülhető lett volna ez a háború” – jelentette ki.

Úgy vélekedett, hogy a világ fordulóponttal néz szembe a mostani helyzetben, s az érintett nemzetközi vállalatok határozott cselekvés hiányában bizonyos szinten maguk is vétkesek az elkövetett orosz háborús bűncselekményekben.

„Maximális szankciók kellenének, hogy Oroszország és minden más, szomszédja ellen brutális háborút indítani akaró potenciális agresszor is világosan megértse, hogy milyen azonnali következményekkel járnának a cselekedeteik” – mondta Zelenszkij.

Majd hangsúlyozta: több fegyver kell a védekezéshez, emellett pedig diplomáciai intézkedésekre, az orosz piacon jelen lévő külföldi vállalatok teljes kivonulására, a kőolaj embargójára, az orosz bankok teljes blokkolására, a kereskedelem beszüntetésére van szükség.

„Ha a háború legelején, már februárban megkaptuk volna a szükséges fegyverek 100 százalékát, akkor emberéletek tízezreit lehetett volna megmenteni. Ezért van szüksége Ukrajnának minden általunk kért fegyverre, és nem csak azokra, amelyekkel ellátnak” – tette hozzá.

XS
SM
MD
LG