Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök Pearl Harborhoz és a 9/11-hez hasonlította országa helyzetét


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai kongresszusnak küldött videoüzenetét nézik a Capitoliumban, Washingtonban 2022. március 16-án
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai kongresszusnak küldött videoüzenetét nézik a Capitoliumban, Washingtonban 2022. március 16-án

A fegyverszállítások fokozására, repüléstilalmi zóna kialakítására és újabb szankciók elrendelésére szólította fel az Egyesült Államokat szerdán az ukrán elnök a washingtoni törvényhozás két házának együttes ülésén.

Volodimir Zelenszkij virtuálisan jelentkezett be a képviselőház és a szenátus ülésére, amelyen bejátszott egy videofelvételt is ukrajnai lakóépületek elleni rakétatámadásokról, civil sebesültekről.

„Emlékezzenek a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokra! Arra a borzalmas napra, amikor a gonosz megpróbálta harctérré változtatni a városaikat és független területeiket. Hazánk ezt éli át mindennap” – mondta.

Majd a Pearl Harbor elleni, második világháborús japán támadásra is kitért, amikor 1941. december 7-én „fekete volt az ég az Egyesült Államokat megtámadó repülőgépek miatt”.

„Oroszország az ukrán eget több ezer ember halálának forrásává tette. Meg kell védenem a légterünket” – jelentette ki.

Zelenszkij sokáig ukránul beszélt, a végén azonban angolra váltott, amikor közvetlenül Joe Biden amerikai elnöknek üzent, akit figyelmeztetett, hogy a világ vezetőjének a béke vezetőjének kell lennie.

Aláhúzta: Ukrajnának több segítségre, de elsősorban légtérzár kialakítására lenne szüksége az Egyesült Államoktól, mégpedig haladéktalanul. „Ha túl sok, amit kérek, ajánlunk valami mást. Tudják, hogy milyen légvédelmi rendszerre van szükségünk” – fogalmazott.

Korábban több amerikai törvényhozó is úgy vélekedett, hogy egy repüléstilalmi zóna kiélezné a konfliktust az atomhatalomnak számító Oroszországgal.

Joe Biden kedden aláírt egy törvényt, amelynek értelmében 13,6 milliárd dollár sürgősségi katonai és humanitárius segélyt nyújtanak Ukrajnának.

Az ukrán elnök kedden a kanadai parlament előtt beszélt, és akkor is hasonló kéréseket fogalmazott meg.

XS
SM
MD
LG