Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök szerint Mariupol védői továbbra is ellenállnak


Megsemmisített lakóépület Mariupolban 2022. április 20-án
Megsemmisített lakóépület Mariupolban 2022. április 20-án

Volodimir Zelenszkij tagadta azokat az orosz állításokat, amelyek szerint csaknem két hónap ostrom után elfoglalták volna Mariupolt, és közölte, hogy a dél-ukrajnai kikötővárost védő katonák továbbra is kitartanak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök előző nap bejelentette, hogy „felszabadították” Mariupolt. Ugyanakkor elrendelte, hogy az ukrán védelmi erők utolsó bástyájának számító helyi acélmű lerohanása helyett zárják le hermetikusan a területet, hogy „még egy légy se tudjon kirepülni”. Az alagutakkal átszőtt, nagy kiterjedésű üzemben katonák és civilek ezrei kerestek menedéket.

Zelenszkij ezzel szemben arról számolt be pénteken, hogy a harcok folytatódtak. „Országunk déli és keleti részén a megszállók továbbra is mindent megtesznek azért, hogy legalább néhány győzelmet felmutathassanak. Ezzel azonban csak késleltetni tudják az elkerülhetetlent, azt az időt, amikor el kell hagyniuk a területeinket és különösen Mariupolt, amely minden állításuk dacára továbbra is ellenáll Oroszországnak” – emelte ki videóüzenetében.

A stratégiai fontosságú várost az invázió kezdete óta gyakorlatilag porig rombolták, a szinte folyamatos ágyúzásban emberek ezrei vesztették életüket.

Újabb 1,3 milliárd dollárnyi amerikai támogatás

A brit védelmi minisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint a mariupoli üzem ostroma újabb jelentős veszteségeket követelne az orosz hadsereg részéről, ami az offenzíva rovására menne, így a blokád elrendelésével valószínűleg ezt kívánják megelőzni. A tárca emellett azt is tudatta, hogy folytatódtak a heves tüzérségi támadások a Donyec-medencében található települések ellen.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön kérdésesnek nevezte a Mariupol feletti orosz győzelemről szóló nyilatkozatokat, illetve újabb nyolcszázmillió dollárnyi katonai támogatást és ötszázmillió dollárnyi közvetlen gazdasági segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára. Emellett Washington kitiltotta az orosz hajókat az amerikai kikötőkből, ahogy azt korábban az Európai Unió és Kanada is tette.

„Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy Mariupol teljesen elesett (…) Oroszország újrafókuszálta és megindította az új kelet-ukrajnai területek elfoglalását célzó hadjáratát. Jelenleg kritikus időszak előtt állunk, az orosz erők előkészítik a terepet a háború következő szakaszához” – hangsúlyozta.

Majd hozzátette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei a lehető leggyorsabban cselekszenek, hogy ellássák a szükséges fegyverekkel és felszerelésekkel az ukrán hadsereget, a támogatást pedig a valós igényekhez igazítják.

Az ukrán elnök megköszönte az újabb felajánlást, de leszögezte, hogy országának többre van szüksége: a fegyverek és a háború folytatásához szükséges források mellett ugyanis havonta mintegy hétmilliárd dollárnyi gazdasági veszteséget kellene valahogyan pótolniuk.

Rámutatott, hogy az újjáépítés több száz milliárd dollárba fog kerülni, miután az oroszok épületek tízezreit pusztították el, és a kulcsfontosságú infrastruktúra is romokban van. Ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy az inváziós erők célja minden egyes olyan objektum lerombolása Ukrajnában, amelyre valamilyen gazdasági tevékenységet lehet alapozni. „Idetartoznak egyebek mellett a vasútállomások, az olajfinomítók és az élelmiszerraktárak is” – sorolta.

Nem sikerült az evakuálás

A mariupoli Azovstal gyárban menedéket kereső ukrán katonák egyike elmondta a BBC-nek, hogy a létesítmény föld fölötti részét már jórészt elpusztították. „Sebesültek és halottak vannak a bunkerekben. Néhány civil az összeomlott épületek alatt rekedt” – ismertette a helyzetet Szvjatoszlav Palamar.

Az ukrán hatóságok beszámolói szerint egyes orosz egységek Putyin utasítása ellenére is folytatták az üzem ostromát.

Emmanuel Macron francia elnök eközben ismét felszólította Oroszországot a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására és ennek megfelelően a polgári lakosság kimenekítésére, illetve a segélyszállítmányok célba juttatására. „Mariupolban egyre romlik a helyzet. Civilek tízezrei kerültek kelepcébe”írta Twitteren.

Ausztrál fotós Ukrajnában: Itt igenis mészárlás folyik
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:51 0:00

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes arról számolt be csütörtökön, hogy nem sikerült a civilek evakuálása, mert az oroszok a megállapodás ellenére lőni kezdték a gyülekezési pont környékét, így nem nyitották meg a tervezett humanitárius folyosót.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy bár az oroszok hatalmas tűzerőt vetettek be, értékeléseik szerint a megmaradt ukrán katonák továbbra is harcolnak Mariupolért. Aláhúzta: a Pentagon úgy látja, hogy Oroszország egyelőre nem ért el jelentős előrehaladást a kelet-ukrajnai offenzívájában.

A brit hadsereg friss jelentése szerint az oroszok által korábban elszenvedett veszteségek még mindig éreztetik a hatásukat, számos működésképtelen katonai eszközt haza kellett küldeni javításra.

Készült az AP, az AFP, a BBC, a CNN és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG