Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök váratlan látogatást tett a felszabadított Izjumban


Volodimir Zelenszkij ukrán katonák gyűrűjében Izjumban 2022. szeptember 14-én
Volodimir Zelenszkij ukrán katonák gyűrűjében Izjumban 2022. szeptember 14-én

Volodimir Zelenszkij arról számolt be, hogy a szeptember elején indított ellenoffenzíva során már négyezer négyzetkilométert visszafoglaltak, és ugyanekkora terület felett zajlik jelenleg az ellenőrzés megszilárdítása.

A hivatalos tájékoztatás szerint az elnök és több katonai vezető zászlófelvonási ceremónián vett részt az egyik legnagyobb, frissen felszabadított városnak számító, a Donyec-medence elfoglalását célzó orosz erőfeszítések szempontjából kulcsfontosságú Izjumban.

„Csakis egy irányba haladunk: előre a győzelemig” – írta Zelenszkij Telegramon a vizitet követően.

Az ukrán hadsereg több száz településről szorította ki az orosz inváziós erőket az ország északkeleti részén.

Ennek ellenére Joe Biden amerikai elnök kedden úgy vélekedett, hogy bár az ukránok egyértelműen jelentős előrelépéseket értek el, hosszú még az út a győzelemig, és nem tudni, hogy fordulóponthoz érkezett-e a fegyveres konfliktus.

Lassan visszatér a normális élet a felszabadított ukrán városokban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:21 0:00

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdai évértékelő beszédében bejelentette, hogy délután Kijevbe látogat, a háború februári kezdete óta immár harmadjára.

A brüsszeli testület elnöke közölte, hogy az Európai Unió egységes belső piacához való ukrán hozzáférésről fognak egyeztetni az ország vezetőivel.

Nem sokkal korábban Ukrajna tudatta, hogy most először lelőtte az orosz hadsereg egyik iráni gyártású öngyilkos drónját Kupjanszk közelében. A Shahed–136 típusúnak látszó, delta alakú, pilóta nélküli repülőgép roncsairól felvételeket is közzétettek.

Ezek azt sugallják, hogy az eszközt az ukrán erők lőtték le, nem pedig becsapódáskor robbant fel, ahogy tervezték, bár Kijev egyelőre kevés más információt közölt róla. A drónon látható felirat, az M214 Geran–2 nem egyezik semmilyen ismert orosz fegyverzet nevével.

Irán ENSZ-képviselete egyelőre nem reagált az ezzel kapcsolatos megkeresésekre, ahogy Oroszország sem kommentálta az ügyet.

A brit védelmi minisztérium rendkívül valószínűnek nevezte friss jelentésében, hogy az orosz hadsereg iráni drónokat vetett be Ukrajnában.

„A Shahed–136 frontvonalakhoz közeli elvesztése arra utal, hogy valós lehetőség, hogy Oroszország inkább taktikai csapásokra próbálja használni a rendszert, mintsem a távolabbi ukrán területeken lévő stratégiai célpontok ellen” – írták az értékelésben.

Az amerikai hírszerzés júliusban nyilvánosan figyelmeztetett, hogy Oroszország több száz, pilóta nélküli repülőgépet vásárolhat az iszlám köztársaságtól. Teherán ezt kezdetben tagadta, a Forradalmi Gárda vezetője azonban néhány nappal később azzal büszkélkedett, hogy fegyverekkel látják a világ egyik legnagyobb hatalmát.

Eközben az Egyesült Államok, amely már eddig is több milliárd dollár értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának, újabb csomagot készül bejelenteni a következő napokban.

Noha az orosz hadsereg a kijevi ostrom feladását követő legnagyobb harctéri kudarcát szenvedte el az elmúlt hetekben, Moszkva továbbra is azt kommunikálja, hogy el fogja érni katonai céljait.

A Kreml arról számolt be, hogy légi-, rakéta- és tüzérségi csapásokat hajt végre a front több pontján, illetve civilek elleni jogsértésekkel vádolta meg az ukrán fegyveres erőket.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG