Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán erők egy kulcsfontosságú hidat támadtak az oroszok által megszállt délen


Amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetők Zaporizzsja térségében Ukrajnában 2022. július 4-én
Amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetők Zaporizzsja térségében Ukrajnában 2022. július 4-én

Az ukrán erők jelentősen megrongáltak egy hidat, amely kulcsfontosságú az orosz csapatok utánpótlása szempontjából Dél-Ukrajnában - közölte szerdán egy helyi tisztviselő.

Kirill Sztremouszov, a megszállt déli Herszoni régió Moszkva által kinevezett ideiglenes közigazgatásának helyettes vezetője azt mondta, hogy az ukrán hadsereg szerdán rakétákkal támadta a Dnyeper folyó egyik hídját, amelyet 11 találat ért.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint közölte, hogy a híd súlyos károkat szenvedett, de nem zárták le a forgalom elől.

Sztremouszov elmondta, hogy az ukrán erők az amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetővel támadták a hidat, hozzátéve, hogy a rakéták egy részét az orosz légvédelem hatástalanította.

Az Antonivszkij hidat néhány napon belül már másodszor lőtték az ukránok. A Moszkva által támogatott herszoni hatóságok szerint egy nappal korábban ukrán tüzérségi támadásban kisebb károkat szenvedett az átkelő.

A háború elején az orosz csapatok gyorsan elfoglalták a Herszon régiót, amely a 2014-ben annektált Krím félszigettől északra fekszik. Ugyan voltak ukrán ellentámadások, de az orosz erők nagyrészt tartották állásaikat.

Ha az 1,4 kilométer hosszú híd a Dnyeper folyón használhatatlanná válik, az orosz hadseregnek nehéz lesz ellátnia erőit a térségben az újabb ukrán ellentámadások mellett.

A brit védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a híd az ukrán rakétacsapások után is használható valószínűleg, de az orosz erők számára kulcsfontosságú sebezhetőséget jelent.

„Ez az egyik az összesen két átkelőhely közül a Dnyeper folyó felett, amelyen keresztül Oroszország elláthatja vagy kivonhatja erőit a folyótól nyugatra fekvő, megszállt területen” – olvasható a közleményben. „A dnyeperi átkelők ellenőrzése valószínűleg kulcsfontosságú tényezővé válik a térségben folyó harcok kimenetelét illetően” – tette hozzá a brit védelmi minisztérium.

A herszoni híd elleni ukrán támadás akkor történt, amikor az orosz erők nagy része a keleti Donbászban zajló harcokkal van elfoglalva, ahol csak lassan sikerül eredményeket elérniük az ukránok kitartó ellenállása miatt.

Az orosz erők szárazföldi előrenyomulása lelassult, részben azért, mert Ukrajna egyre hatékonyabb amerikai fegyvereket használ, részben pedig azért, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök műveleti szünetet rendelt el. Oroszország jelenleg inkább a légitámadásokra összepontosít nagy hatótávolságú rakétákkal.

Ukrán tisztviselők abban reménykednek, hogy leköthetik az orosz katonai erőforrásokat a Donbászért vívott harcban, és közben ellentámadást indíthatnak, hogy visszaszerezzék az ellenőrzést a Herszon és a Zaporizzsja régiók felett, amelyek egy részét az oroszok a háború elején elfoglalták.

Mivel vannak arra utaló jelek, hogy Ukrajna ellentámadást tervez a megszállt területek visszafoglalására, az orosz hadsereg az elmúlt hetekben célba vette a fekete-tengeri Odessza kikötőjét és Dél-Ukrajna azon részeit, ahol erői korábban városokat foglaltak el.

Herszon, amely egy jelentős hajógyári ipari helyszín a Dnyeper folyó és a Fekete-tenger összefolyásánál az Oroszországhoz csatolt Krím közelében, egyike azoknak a területeknek, amelyeket az amerikai kormányszóvivő szerint Oroszország megpróbál annektálni.

A helyi népszavazásról szóló híresztelések után a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby kedden azt mondta, hogy az amerikai hírszerzés számos új bizonyítékot talált arra, hogy Oroszország hivatalosan is további ukrajnai területek annektálna, és akár már szeptemberben egy „hamis” népszavazást tarthat. Oroszország szemet vetett Herszonra, valamint a Luhanszk és Donyeck régió egészére.

„Oroszország előkészíti az elfoglalt ukrán területek annektálását, ami Ukrajna szuverenitásának közvetlen megsértése” - mondta Kirby Washingtonban.
Kirby arról is beszélt, hogy a Fehér Ház várhatóan még ezen a héten további katonai segélyeket jelent be Ukrajnának.

A támogatás várhatóan további HIMARS-rendszereket is tartalmaz. Ez kulcsfontosságú fegyver az ukrán erők számára, amellyel sikeresen lépesek visszaszorítani az orosz csapatokat.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG