Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna déli ellentámadást jelentett be


A robbanás Novaja Kahovkában. 2022. július 11.
A robbanás Novaja Kahovkában. 2022. július 11.

Az ukrán hadsereg bejelentette, hogy jelentős ellentámadásba kezdett az ország déli részén, hogy visszaszerezze az orosz csapatok által korábban elfoglalt területeket, jóllehet az oroszok folytatják a robbantásokat Kelet-Ukrajnában, hogy megszerezzék a kulcsfontosságú Donyec-medencét.

Az ukrán déli parancsnokság július 12-én közölte, hogy csapást mért egy lőszerraktárra az orosz kézen lévő Nova Kahovka városában, hatalmas robbanásról jelentek meg képek a közösségi médiában, és több orosz katona meghalt.

"Rakéta- és tüzérségi egységeink eredményeként az ellenség 52 [katonát], egy Msta-B tarackot, egy aknavetőt, hét páncélozott és egyéb járművet, valamint egy lőszerraktárt veszített Nova Kahovkában" - közölte Ukrajna déli hadseregparancsnoksága.

Az orosz állami TASZSZ hírügynökség ugyanakkor arról számolt be, hogy a célpont egy műtrágyaraktár volt, az robbant fel, és a közelben károk estek egy piacban, egy kórházban és több otthonban. A műtrágya egyes összetevői lőszerként használhatók.

Vlagyimir Leontyev, a Herszon régió Kreml által kinevezett polgári-katonai adminisztrációjának vezetője „terrorista cselekménynek” nevezte ezt, és azt mondta, hogy hét civil meghalt, további 80 pedig megsebesült.

A háború más incidenseihez hasonlóan egyik oldal harctéri állításai sem ellenőrizhetők független forrásból.

Nova Kahovka mintegy 55 kilométerre keletre fekszik a kulcsfontosságú fekete-tengeri kikötővárostól, Herszontól, melyet a háború elején foglaltak el az orosz erők.

A cél a fekete-tengeri kikötők visszafoglalása

Az ukrán hadsereg korábban azt közölte, hogy hatalmas haderőt gyűjtött össze a déli ellentámadás előkészítéseként, és a február 24-i inváziót követően orosz kézre jutott legfontosabb tengeri kikötőket – köztük Herszont – igyekeznek visszafoglalni.

Keleten az orosz erők tovább fokozták az ágyúzást Donyeck megyében, amely Luhanszkkal együtt Ukrajna ipari központját, a Donyec-medencét alkotja, és több célpontot eltaláltak. A Donyec-medence vált Oroszország katonai erőfeszítéseinek középpontjává, miután a konfliktus korábbi szakaszában nem sikerült elfoglalni Kijevet.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy az orosz erők nagyszabású tüzérségi akcióba kezdtek keleten a szárazföldi harcok előkészítéseként. Ukrán tisztviselők háborús bűnöknek nevezték a térségbeli civil célpontok elleni csapásokat, és azt kérték a Nyugattól, hogy fokozza a támadások elhárításához szükséges fegyverek szállítását.

XS
SM
MD
LG