Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán gabonaexportról tárgyalnak az orosz nem után az EU agrárminiszterei


Az odesszai kikötő az orosz dróntámadás után, 2023. július 20-án
Az odesszai kikötő az orosz dróntámadás után, 2023. július 20-án

Az Európai Unió agrárminiszterei kedden összeültek, hogy megvitassák, hogyan szállíthatnák el Moszkva kilépése után Ukrajnából a globális élelmezésbiztonsághoz létfontosságú gabonát úgy, hogy közben megvédik a saját gazdálkodóik érdekeit is az Ukrajnával szomszédos országokban.

Németország mezőgazdasági minisztere, Cem Özdemir arra figyelmeztetett, hogy a minisztereknek úgy kell törekedniük az egyensúlyra a két kérdésben, hogy ne veszélyeztessék az EU Ukrajnának nyújtott támogatását a tavalyi orosz invázió után kirobbant háborúban.

Ha repedések keletkeznek az EU egységén, „az egyedül Vlagyimir Putyint teszi boldoggá” – mondta.

A miniszterek most először találkoztak Brüsszelben azóta, hogy Oroszország múlt héten kihúzta a talajt az alól a háborús megállapodás alól, amely lehetővé tette, hogy Ukrajnából a gabona Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia országaiba áramoljon, ahol az éhezés egyre nagyobb veszélyt jelent, és a magas élelmiszerárak egyre több embert taszítanak nyomorba.

Az egyezmény garanciákat adott arra, hogy a hajókat nem éri támadás, amikor az ukrán kikötőkbe tartanak vagy elhagyják azokat, egy különmegállapodás pedig az orosz élelmiszerek és műtrágyák mozgását könnyítette meg.

Sari Essayah, Finnország mezőgazdasági minisztere azt mondta, hogy a gabonaegyezség orosz felmondása „nagyon komoly probléma nemcsak az EU piacain, de következményekkel járhat az általános élelmiszer-biztonságra is”.

A minisztereknek „biztosítaniuk kell, hogy az ukrán gabona az EU területén keresztül eljusson a globális piacokra” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország folytatta a gabonatárolók bombázását Odesszában

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter arról beszélt, hogy országa Szlovákiával, Magyarországgal, Romániával és Bulgáriával együtt meghosszabbítja az ukrán gabonaimport tilalmát, de továbbra is engedélyezi az élelmiszerek átszállítását területén a világ más részeire.

Litvánia mezőgazdasági minisztere, Kęstutis Navickas azt javasolta, hogy az ukrán–lengyel határról a litván kikötőkbe helyezzék át a gabonaexportot, megakadályozva, hogy a gabona Lengyelországban maradjon és ott túlkínálatot okozzon, lenyomva a helyi gazdálkodók árait.

Úgy tűnik, hogy a német miniszter, Özdemir támogatja a tervet: azt mondta, hogy a gabonát lezárt konténerekben szállíthatnák a balti-tengeri kikötőkbe Ukrajnából.

„Biztos vagyok benne, hogy balti barátaink örömmel segítenek, és továbbszállítják oda, ahol szükség van rá délen” – mondta Özdemir.

Az elmúlt napokban Oroszország az ukrán gabonaexport számára kritikus infrastruktúrát vette célba, miután megfogadta, hogy megtorolja azt a támadást, amely megrongálta az Oroszországot a Moszkva által annektált Krím félszigettel összekötő kulcsfontosságú hidat. Orosz tisztviselők szerint ukrán drónhajók hajtották végre a támadást.

Ukrajna is keresi a módját annak, miképp folytathatná a tengeri gabonaexportot. Levelet küldött az ENSZ Nemzetközi Tengerészeti Szervezetének, amelyben saját ideiglenes hajózási folyosó létrehozásáról írt, mondván, hogy „garanciákat fog nyújtani a károk megtérítésére”.

Oroszország azonban figyelmeztetett: úgy fogja tekinteni, hogy a Fekete-tenger egyes részein áthaladó hajók fegyvereket szállítanak Ukrajnába. Ukrajna erre azt válaszolta, hogy az orosz fekete-tengeri kikötőkbe tartó hajókat „katonai rakományt szállító járműveknek tekinti ennek összes kockázatával együtt”.

Orosz támadás a román határ közvetlen közelében
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:37 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG