Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy nyolcszáz orosz katonát ölt meg 24 óra alatt


A szilveszteri makijivkai légicsapás célpontja a térképen pirossal bekarikázva. A lőszerraktár mellett létrehozott ideiglenes laktanyában több tucat orosz katona vesztette életét. 2023. január 4.
A szilveszteri makijivkai légicsapás célpontja a térképen pirossal bekarikázva. A lőszerraktár mellett létrehozott ideiglenes laktanyában több tucat orosz katona vesztette életét. 2023. január 4.

Az ukrán hadsereg csütörtökön közzétett becslése szerint nyolcszáz orosz katona halt meg az elmúlt napon, főként a kelet-donyecki térségben vívott harcokban. Közben a nyugati szövetségesek páncélozott harcjárműveket ígértek, de nem olyan harckocsikat, mint amilyeneket Ukrajna kért.

Az ukrán hadsereg szokásos reggeli harctéri összefoglalójában közölte, hogy az orosz támadó erőket Bahmutnál vonták össze, a támadások Avdijivkánál és Kupjanszknál sikertelenek voltak.

Több mint nyolcszáz orosz katona, egy repülőgép, egy helikopter és három tank semmisült meg az elmúlt nap során – tette hozzá.

Az ukrán hadsereg polgári áldozatokról is beszámolt a nagyrészt lerombolt, ukrán kézen lévő Bahmut és a Donyecki terület két másik városa, Kosztyantinyivka és Kurakhove elleni orosz légicsapások és rakétatámadások után. Számokat nem említett.

Oroszország tagadja, hogy civileket venne célba az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai hadjáratban.

A Reuters nem tudta független forrásból ellenőrizni a harctéri beszámolókat.

Ehhez kapcsolódóan: „Már nem számoljuk a robbanásokat” – Légiriadóval indult a reggel Kijevben

Elhúzódó harcokra számítanak

Az amerikai adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője szerdán kijózanító értékelést adott a Donyecki területen, mindenekelőtt Bahmut környékén folyó harcokról.

„A harcok még mindig meglehetősen hevesek (…) amit Bahmutban látunk, várhatóan azt fogjuk látni a front más részein is, a harcok elhúzódhatnak a következő hónapokban” – mondta.

Volodimir Zelenszkij elnök esti videóbeszédében arról szólt, hogy a Bahmut környéki ukrán csapatok jelentős veszteséget okoznak ellenfeleiknek, és hogy Oroszország a térségben sorakoztatja fel erőit.

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes a tárca fő hírszerzési igazgatóságára hivatkozva azt írta a Telegram alkalmazáson, hogy Oroszország valószínűleg újabb részleges mozgósítás bejelentésére kényszerül az év első negyedében jelentős veszteségei miatt.

Jegenyij Balickij, az orosz kézen lévő Zaporizzsjai terület kormányzója szerint az ukrán tüzérség megölt öt embert, tizenötöt, köztük négy katasztrófavédőt pedig megsebesített – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Ehhez kapcsolódóan: Moszkva a katonák tiltott mobilhasználatát okolta az újévi vérfürdőért

Jönnek a páncélosok, de nem olyanok

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta Zelenszkijnek, hogy Franciaország AMX–10 RC könnyű páncélozott harcjárműveket küld a háborús erőfeszítések elősegítésére – közölte egy francia tisztviselő szerdán, miután a két vezető telefonon beszélt.

Miközben a tisztviselő azt mondta, hogy ezek lesznek az első nyugati páncélozott járművek, amelyeket Ukrajnának szállítanak, Ausztrália kilencven darabot engedett át Bushmaster járműkészletéből Kijevnek – egy olyan páncélozott egységet, amely képes ellenállni a taposóaknáknak és más fenyegetéseknek.

Joe Biden elnök ugyancsak szerdán közölte: az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy Bradley harckocsikat küld Ukrajnába, amely Európa legnagyobb szárazföldi háborúját vívja 1945 után. Az orosz invázió februári kezdete óta városok pusztultak el, emberek milliói kényszerültek elhagyni otthonukat, és tízezrek haltak meg.

A nagy erejű fegyverrel felszerelt Bradley páncélozott jármű a nyolcvanas évek közepe óta az Egyesült Államok hadseregének alapvető tartozéka a csapatszállításban. Az amerikai hadseregnek több ezer van belőle, ezek növelnék Ukrajna tűzerejét a harctéren, és erősítenék a képességeit a lövészárok-hadviselésben.

Biden döntése azonban alulmúlja Ukrajna várakozásait, Kijev ugyanis Abrams tankokat szeretne. Többször kért nyugati szövetségeseitől nehezebb harcjárműveket, például Abrams vagy német gyártmányú Leopard tankokat.

Zelenszkij megköszönte Macronnak a bejelentést, szerinte ez azt mutatja, hogy más szövetségeseknek is biztosítaniuk kellene nehezebb fegyvereket.

„Ez egyértelmű jelzés minden partnerünknek. Nincs észszerű magyarázat arra, hogy Ukrajnát még nem látták el nyugati harckocsikkal” – mondta.

Az Egyesült Államok újabb fegyvercsomagot készít elő, amelyet a következő napokban jelenthetnek be az eddigi mintegy 21,3 milliárd dolláros biztonsági segítségnyújtás mellett.

Az Egyesült Államok növelte az általa küldött fegyverek kapacitását, beleértve a vállról indítható Stinger légvédelmi rakétákat, valamint a Javelin páncéltörő rakétákat, a HIMARS rakétarendszert és a NASAMS föld-levegő rakétákat.

Zelenszkij múlt havi washingtoni látogatásán az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy modern Patriot rakétarendszert küld az orosz rakéta- és dróntámadások visszaszorítására.

Oroszország február 24-én indította el „különleges katonai műveletét” a biztonságát fenyegető veszélyekre és az orosz ajkúak védelmének szükségességére hivatkozva. Ukrajna és szövetségesei azzal vádolják Oroszországot, hogy indokolatlan háborút folytat területszerzés céljával.

Ehhez kapcsolódóan: Magukra vannak hagyva az iskolák az ukrajnai menekült gyerekekkel

Mélyebben és mélyebben orosz területen

Kirillo Budanov vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzés főnöke az ABC Newsnak azt mondta, hogy újabb, „mélyebb és mélyebb” légicsapásokra számít Oroszországon belül, de arról nem beszélt, hogy ezekért az ukrán erők lennének-e felelősek.

Budanov közölte, hogy örült a december 26-i támadásnak az orosz Engels légitámaszpont ellen, több száz kilométerre az ukrán határtól.

Budanov az oroszok által 2014-ben annektált Krím félsziget elleni támadásokról szóló kérdésre azt válaszolta: „A Krím Ukrajna része, a mi területünk része. A saját területünkön bármilyen fegyvert használhatunk.”

Hogy jelezze a Nyugatnak, nem hátrál meg Ukrajnával kapcsolatban, Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy fregattot küldött az Atlanti-óceánra új generációs hiperszonikus cirkálórakétákkal felfegyverezve, amelyek a hangsebesség több mint ötszörösét képesek elérni.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG