Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán hadsereg visszaverte a vuhlehirszki erőmű elleni orosz támadásokat


Ukrán katonák M777 vontatott tarackkal tüzelnek a frontvonalon Harkiv régióban 2022. július 21-én
Ukrán katonák M777 vontatott tarackkal tüzelnek a frontvonalon Harkiv régióban 2022. július 21-én

Az orosz inváziós erők továbbra is szünet nélkül ágyúzzák a donyecki Kramatorszkot és Sziverszket, miközben az ukrán hadsereg sikerrel visszaverte az ismételt támadásokat a vuhlehirszki erőmű ellen.

A brit hírszerzés legfrissebb nyilvános jelentésében a még ukrán ellenőrzés alatt álló Mikolajiv megye kormányzóját, Vitalij Kimet idézték, aki azt közölte, hogy az oroszok hét légvédelmi rakétát lőttek ki energetikai létesítményekre, raktárakra és egyéb objektumokra a térségben. Tájékoztatása szerint az azonos nevű megyeszékhely központjában károk keletkeztek tizenhárom lakóépületben is.

Mint írták, Moszkva egyre gyakrabban vet be légvédelmi eszközöket különböző szárazföldi célpontok ellen, ami arról árulkodik, hogy erősen fogytán vannak a készletei a kifejezetten erre a célra kifejlesztett föld-föld rakétákból. Az értékelésben szinte bizonyosnak nevezték, hogy Oroszország már az invázió kezdetekor Sz-300-as és Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket telepített Ukrajna határai közelébe.

A kijevi vezetés arról számolt be, hogy az orosz offenzíva jelenleg Kramatorszk és Bahmut régiójára összpontosít Donyeck megyében.

Az orosz haderő nem szüntette be a lakóövezetek bombázását sem, a második legnagyobb ukrajnai városnak számító Harkivban például legkevesebb két ember életét vesztette, tizenkilenc másik pedig megsebesült a tüzérségi csapásokban.

A Zsaporizzsjától délre található Nikopolban is meghalt két ember, amikor péntekre virradóra találat ért egy lakóépületet. A sebesültek számát kilencre tették a hatóságok, akik között gyerekek is vannak.

Az ukrán hadsereg ugyanakkor visszaverte a Donyecktől nagyjából 50 kilométerre északkeletre fekvő vuhlehirszki erőmű elleni ismételt orosz támadásokat.

"Jelentős potenciál az előrenyomulásra"

Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző esti videoüzenetében kijelentette, hogy a hadvezetés megállapította, hogy a védelmi erők „jelentős potenciállal rendelkeznek az előrenyomulásra és újabb komoly veszteségek okozására a megszállóknak”, ezért fokozni kell az ellentámadásokat.

Hozzátette: az amerikai szenátus több tagja olyan javaslatot nyújtott be, amelynek alapján népirtásnak minősítenék az Ukrajna elleni orosz agressziót. Szavai szerint ez felesége, Olena Zelenszka e heti washingtoni látogatásának első eredménye.

A határozattervezetben hangsúlyozzák, hogy Oroszország cselekedetei, köztük a kényszeráttelepítések és a civilek elleni mészárlások, népirtással érnek fel. Ezért felszólítják az Egyesült Államokat, a NATO-t és az Európai Uniót az ukrán kormány támogatására, hogy így meg lehessen előzni a további súlyos jogsértéseket, illetve a nemzetközi vizsgálat megindítását és a felelősök bíróság elé állítását sürgetik.

Készült a BBC, a CNN és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG