Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán hírszerzés szerint hangfelvétel bizonyítja, hogy az oroszok robbantották fel a gátat


Helyi a kutyájával Herszonban 2023. június 8-án
Helyi a kutyájával Herszonban 2023. június 8-án

Olyan telefonbeszélgetéseket rögzített az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), amelyek közleményük szerint megerősítik, hogy Oroszország áll a Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantása mögött.

A hírszerzés pénteken közzétett Telegramon egy hangfelvételt, amelyen – mint írták – orosz katonák kommunikációja hallható. Arról beszélnek, hogy a gát átszakítása egy szabotőrcsoport akciója volt, amelynek tagjai az ukrán hadsereg műveleteit kívánták megzavarni.

„Nem ők támadták meg [az ukránok]. A mi szabotőrcsoportunk volt ott. Rájuk akartak ijeszteni a gáttal. Nem úgy sikerült, ahogy elképzelték, sokkal nagyobb lett a tervezettnél” – mondta egyikük.

Egy másik férfi meglepettnek tűnik a területet a tavaly február 24-én megindított invázió kezdeti szakasza óta ellenőrző orosz hadsereg részvételével kapcsolatban.

Az SZBU nem közölte, pontosan kik hallhatók a felvételen, és egyéb részleteket sem árult el. A szervezet ugyanakkor bűnügyi eljárást indított háborús bűncselekmények és ökocídium miatt.

„Az Orosz Föderáció a Kahovszkaja gát felrobbantásával végérvényesen bebizonyította, hogy az egész civilizált világra fenyegetést jelent” – hangsúlyozta Vaszil Maljuk, az elhárítás vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán elnök orosz terrortámadásnak minősítette a Dnyipro-gát felrobbantását

Független forrásból még nem erősítették meg a felvétel hitelességét, és a moszkvai vezetés eddig nem reagált az újabb fejleményre.

A Kreml határozottan tagadja, hogy bármilyen köze lenne a gát felrobbantásához, és többször is Kijevet vádolta a terület elárasztásával, aminek nyomán emberek ezrei kényszerültek otthonuk elhagyására.

Ehhez kapcsolódóan: Folyik a mentés az elárasztott ukrajnai területeken, lassan apad a vízszint

Eközben heves harcok zajlanak Ukrajna déli és keleti részén, a szakértők között pedig folyik a találgatás, vajon megkezdődött-e a már hónapok óta várt ukrán ellenoffenzíva.

Összecsapásokról érkeztek hírek egyebek mellett a Zaporizzsjai területről. Az ukrán hadvezetés arról számolt be, hogy kisebb előrehaladást tudtak elérni a donyecki Bahmutnál, amelynek elfoglalását az orosz inváziós erők tíz hónapnyi ostrom után bejelentették előző hónapban.

Péntekre virradóra az orosz haderő újabb rakéta- és dróntámadásokat indított számos katonai és civil célpont ellen Ukrajna-szerte. Az ország szinte minden régiójában megszólaltak a szirénák, Kijevben is.

Nyoma sincs életnek – mindent elvitt a víz a gátrobbanás után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:46 0:00

Az ukrán légvédelem tájékoztatása szerint tizenhat drónt és hat manőverező robotrepülőgépet indított az ellenség Dél-Oroszországból és a Kaszpi-tenger térségéből. Ezek több mint felét megsemmisítették.

A fővárostól nyugatra található Zsitomiri terület volt a leginkább érintett, itt a kilőtt eszközök lezuhanó roncsai miatt egy ember életét vesztette, három másik megsebesült. Emellett többtucatnyi épületben keletkeztek károk.

Natalja Humenjuk, az ukrán haderő déli parancsnokságának szóvivője közölte, hogy a csapássorozattal pusztán a légvédelem készleteinek apasztása lehetett a cél.

XS
SM
MD
LG