Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán külügyminiszter Németországot bírálta, amiért nem szállít tankokat


Dmitro Kuleba interjút ad Prágában 2022. augusztus 30-án
Dmitro Kuleba interjút ad Prágában 2022. augusztus 30-án

Dmitro Kuleba a diplomáciában szokatlanul élesen kritizálta a német kormányt, amiért többszöri kérésük ellenére sem segíti páncélosokkal az ukrán hadsereget.

„Csalódást keltő jelzések Németország részéről, miközben Ukrajnának Leopardokra és Marderekre lenne most szüksége – az emberek felszabadítása és a népirtástól való megóvás érdekében. Nincs egyetlen olyan észszerű érv sem, hogy miért is ne lehetne ezeket a fegyvereket leszállítani, csak elvont félelmek és kifogások” – írta kedden Twitteren.

„Mitől fél Berlin, amitől Kijev nem?” – tette fel a kérdést.

A német kormány előző nap ismét elutasította a páncélosok szállítására vonatkozó kérést, miközben elemzők szerint az ukrán hadsereg sikerrel vette át a kezdeményezést a nemrégiben megindított ellentámadás nyomán, és ezen offenzívában nagy segítséget jelentenének a fejlett harcjárművek.

Christine Lambrecht német védelmi miniszter rámutatott, hogy egyetlen más ország sem szállít ilyen eszközöket jelenleg, és hozzátette, hogy Németország nem akar egyoldalúan erről dönteni.

Berlint az invázió február 24-i kezdete óta számos bírálat érte, amiért csak vonakodva volt hajlandó fegyverekkel támogatni Ukrajnát, nem úgy, mint több más NATO-tagállam.

Lambrecht ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy Németország vezető szereppel bír Európában, ezért meg kell tudnia védeni magát. „Nem olyan egyszerű, hogy csak azt mondjuk: megkockáztatom, hogy nem leszünk képesek fellépni az ország védelme érdekében azáltal, hogy mindent elosztogatunk. Nem, nem fogom ezt tenni. De vannak más lehetőségeink a partnereinkkel” – fogalmazott.

XS
SM
MD
LG