Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán–orosz maffiakapcsolatok és a háború


Rendőrök eligazításon az éjszakai szolgálat előtt Odesszában 2023. május 25-én
Rendőrök eligazításon az éjszakai szolgálat előtt Odesszában 2023. május 25-én

Nagyot szív cigarettájából egy helyi csempész az ukrajnai Odessza kikötőjének egyik kávézójában, miközben elmagyarázza, hogyan szakította meg a háború a régóta létező alvilági kapcsolatokat Oroszország és Ukrajna között.

„Az ukrán bűnözők túlnyomó többsége Ukrajna oldalára állt” – mondja az 59 éves Kirim, aki csak álnéven hajlandó nyilatkozni.

„Akadnak olyanok is, akik továbbra is együttműködnek Oroszországgal” – teszi hozzá. Amikor kihozzák a kávét, elhallgat, és csak akkor szólal meg újra, amikor a pincér elmegy az asztaltól.

A határon átnyúló kábítószer-, fegyver- és embercsempész-hálózatot, amely a Szovjetunió romjain virágzott ki Ukrajna és Oroszország között, a világon az egyik legerősebbnek tartották.

A kapcsolatok megszakadtak, mégis léteznek.

Amikor az orosz csapatok 2022 februárjában megtámadták Ukrajnát, ellehetetlenítették azt a fontos csempészútvonalat, amely több száz kilométeren keresztül haladt nyugatra, Európa felé az orosz határtól.

Az egymással rokon kulturális, nyelvi és történelmi kapcsolatokat ápoló két ország között a kilencvenes évek óta virágzott a szervezett bűnözés a hatalmas korrupcióval együtt.

„Ez volt az egyik legszorosabb bűnözői ökoszisztéma Európában. Egyek voltak” – mondja Tuesday Reitano, a Nemzetközi Szervezett Bűnözés Elleni Nonprofit Globális Kezdeményezés igazgatóhelyettese.

Ehhez kapcsolódóan: „A NER legfőbb célja nem az, hogy kormányozzon, hanem hogy egy bűnszervezetet tartson fenn” – Kerék-Bárczy Szabolcs expolitikus

„Hazafias” bűnözők

A háború fizikai akadályokat teremtett frontok és ellenőrző pontok formájában, a hatalmas pusztítás, az invázió által okozott szenvedés pedig haragot gerjesztett.

„Ukrajnábana erős a mi – ellenük érzés​, így még a bűnözők is hazafinak érzik magukat” – mondja Reitano.

Kirim is hazafinak vallja magát, és azt állítja, hogy száz százalékban megszakította csempészkapcsolatait az oroszokkal, ugyanakkor megjegyzi, hogy egyes bűnözők pénzt adnak háborús célokra vagy jótékonysági erőfeszítésekre.

A hírek szerint többen a fronton is csatlakoztak a harchoz, de Reitano megjegyzi, hogy a bűnözők imázsuk javítására is felhasználhatják a háborút, vagy arra, hogy támogatásukért cserébe büntetlenséget kapjanak a hatóságoktól.

Az odesszai alvilág másik szereplője is azt mondja, hogy hazafi, és nem hajlandó oroszokkal dolgozni.

A negyvenéves adósságbehajtó, a szintén álnéven nyilatkozó Alekszandr mindazonáltal azt mondja, hogy a bűnözői kódex tilt bármiféle együttműködést az állammal, amely szerinte alapvetően korrupt.

„Nem akarok harcolni a hadseregért, de harcolni fogok a városomért” – teszi hozzá, miközben második délelőtti sörét kortyolgatja repülős napszemüvegében.

Az odesszai alvilág mindkét résztvevője azt mondja, hogy az orosz invázió után az ukrán biztonsági szolgálatok tevékenységük félbehagyására szólították fel a bűnözőket, és örömmel fogadták tőlük az információkat az oroszokról.

Néhányan láthatóan nem tettek ennek eleget.

Az ukrán biztonsági szolgálat közölte az AFP-vel, hogy 2022 tavaszán semlegesített egy nagy hatalmú odesszai bűnözői csoportot, amely együttműködött az ellenséggel, „terrorizálta és megfélemlítette a helyieket”.

Odessza Odessza marad

Amikor a háború kitört, a magas szintű, nemzetközi szervezett bűnözői csoportok tagjai elhagyták Oroszországot és Ukrajnát, Közép-Ázsiába, az öböl menti államokba és máshová mentek.

„Tudjuk, hogy még mindig bőven együttműködik az orosz és az ukrán alvilág Ukrajna határain kívül” – mondja Reitano.

Az Europol rámutatott, hogy továbbra is nagyon valószínű az együttműködés a két ország gengszterei között.

Az ügynökség megjegyzi, hogy soha nem csak egyetlen csempészútvonal van, így ha az egyik le is áll, az nem akadályozza véglegesen a csempészáru áramlását, a nemzetközi bűnözői csoportok sokszínűek és gyorsan reagálnak.

„A nyereséget nézik, még a háborúban is folytatják bűnözői tevékenységüket, keresik a legjobb lehetőséget” – mondja Catherine De Bolle, az ügynökség ügyvezető igazgatója.

„Mi egyelőre nem látunk szakadást az orosz és az ukrán maffia között” – teszi hozzá.

Akár oroszokkal, akár nem, a háborús akadályok ellenére a bűnözők még mindig ott dolgoznak a kikötőváros utcáin.

„Minden folytatódik tovább. Odessza az Odessza” – mondja Kirim, a csempész, miközben kicsit megvonja a vállát.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG