Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán védelmi erők kitartanak Szeverodonyecknél


Az ukrán hadsereg nemzetközi légiójának több katonája Szeverodonyeckben 2022. június 2-án
Az ukrán hadsereg nemzetközi légiójának több katonája Szeverodonyeckben 2022. június 2-án

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ígéretet tett rá, hogy a jelentős orosz túlerő ellenére is folytatódni fog a Donyec-medence hősies védelme, miközben továbbra is heves harcok zajlanak a stratégiai fontosságú Szeverodonyeck ellenőrzéséért.

„Katonáink sikeresen verik vissza a Szeverodonyeck elleni támadást” – közölte az ukrán hadsereg vezérkara kedden, hozzátéve, hogy hasonló a helyzet a várostól délre fekvő Toskivkánál és Usztinyivkánál.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója arról számolt be, hogy az orosz inváziós erők a Sziverszkij Donyec folyó túloldalán lévő, Szeverodonyeckkel csaknem egybeépült Liszicsanszkot is ágyúzzák.

Jelenleg ez a térség áll leginkább az orosz hadsereg célkeresztjében, miután a február 24-én megindított katonai beavatkozás kezdete óta Ukrajna számos más pontjáról kiszorították a megszálló erőket.

„A megszállók nem gondolták volna, hogy ennyire erős ellenállásba fognak ütközni. A Donyec-medence hősies védelme folytatódik” – szögezte le Zelenszkij.

Egy tanár menekülése az ostromlott Szeverodonyeckből
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:14 0:00

Szeverodonyeckből heves utcai harcokról érkeztek jelentések, a helyzet folyamatosan változik. Moszkva kedden bejelentette, hogy a város lakónegyedeit „teljesen felszabadították”, az ukránok már csak az ipari övezetet és a körülötte lévő területeket tartják ellenőrzésük alatt.

A brit védelmi minisztérium ugyanakkor valószínűtlennek nevezte friss értékelésében, hogy bármelyik fél is „jelentős előrelépést” ért volna el az elmúlt 24 órában. E szerint az ukrán védelmi erők egyelőre annak ellenére kitartanak, hogy az oroszok három irányból is támadják a várost.

Mint írták, jelenleg Oroszország a Donyec-medence középső részére összpontosítja offenzíváját, a széleken defenzívában van, így az ukrán hadsereg bizonyos sikereket is elért nemrégiben a délnyugati Herszon megyében megindított ellentámadás során, miután ismét megvetette a lábát az Inhulec folyó keleti partján.

Milyen sors vár a fogságba esett ukrán katonákra?

Ezzel párhuzamosan a TASZSZ orosz hírügynökség azt jelentette, hogy a mariupoli Azovstal acélmű több mint ezer ukrán védőjét átszállították Oroszországba.

A mára teljesen orosz kézre került, szinte porig rombolt kikötőváros utolsó ellenállási bástyájának számító gyárban rekedt körülbelül kétezer ukrán katonát Kijev fogolycsere keretében szeretné visszakapni, azonban több orosz törvényhozó is azt követeli, hogy állítsák őket bíróság elé az emberi jogok állítólagos megsértése miatt.

Zelenszkij szerint a Kreml szándékai folyamatosan változnak a hadifoglyokat illetően. Kedden felvételek láttak napvilágot két brit és egy marokkói férfiről, akiket ketrecbe zárva állítottak bíróság elé az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok uralta területen. Az érintetteket azzal gyanúsítják, hogy zsoldosok, de családtagjaik szerint az ukrán hadseregben szolgáltak.

Sokan attól tartanak, hogy a szeparatista bíróság bűnösségük megállapítása esetén halálra ítélheti a vádlottakat.

A mariupoli acélüzem védőinek családjait tömörítő egyesület közölte, hogy az oroszok hazaküldték számos, a létesítmény ostroma során megölt ukrán katona holttestét. A szervezet közleménye szerint a holttestek igazságügyi orvostani vizsgálata akár három hónapig is eltarthat. Az ukrán hadsereg több mint 210 visszajuttatott holttestről számolt be.

Gabonaexport, fegyverüzlet

Eközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Törökországban tárgyal az ukrán gabonaexport újraindításának lehetőségéről. Ankara felajánlotta a tengeri konvojok kíséretét az orosz haditengerészet által blokád alá vont fekete-tengeri kikötőktől.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő előző nap bejelentette, hogy országa hamarosan aláír egy széles körű fegyverszállítási szerződést Ukrajnával. Szavai szerint ez „az utóbbi harminc év egyik, ha nem a legnagyobb fegyverszállítási üzlete”, amely ráadásul döntő fontosságú lehet az orosz megszállók legyőzésében.

Készült az AP, az AFP, a BBC, a CNN, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG