Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukránok állítólag a Krím félszigetet támadták drónokkal


Füst száll fel a hajógyárból, amelyet állítólag ukrán rakétatámadás ért a Krímben, Szevasztopolban. 2023. szeptember 13.
Füst száll fel a hajógyárból, amelyet állítólag ukrán rakétatámadás ért a Krímben, Szevasztopolban. 2023. szeptember 13.

Ukrajna közölte, hogy egy gyermek meghalt egy orosz lövedéktől az ország déli részén, miközben az orosz védelmi minisztérium újabb állítólagos ukrán dróntámadásról számolt be az Oroszország által megszállt Krím félszigeten egy nappal azután, hogy két hajója megsérült egy hasonló légicsapásban.

A területi főügyészség szerint egy hatéves fiú az áldozat, négy másik ember pedig – köztük a fiú 13 éves bátyja – megsérült az orosz tűzben a Herszoni területen található Novodmitrivka faluban.

„Ellenséges lövedékek találtak el egy lakóházat és a környékét” – áll a Telegramon közzétett közleményben.

Az ukrán légierő-parancsnokság szeptember 14-én azt jelentette, hogy 22 orosz drónból tizenhetet lőtt le éjjel a Mikolajivi, a Zaporizzsjai, a Dnyipropetrovszki és a Szumi területen az ország déli és északi részén.

Ehhez kapcsolódóan: Kimerültség és remény: egy harcedzett zászlóalj ellenállása Ukrajna déli frontján

Korábban robbanásokról érkeztek hírek az Oroszország által megszállt Krím félszigetről, és átmenetileg leállították a forgalmat az ukrán félszigetet Oroszországgal összekötő hídon. Közben az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy meghiúsított egy ukrán dróntámadást.

Az orosz légvédelem tizenegy ellenséges drónt semmisített meg a Krím felett szeptember 14-én – idézte a RIA hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

A közösségi médiában közzétett videókon és fotókon állítólagos robbanások láthatók a Krím nyugati részén, Jevpatorijában és környékén.

Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy szeptember 14-én meghiúsította öt ukrán víz alatti drón támadását a „Szergej Kotov flottajárőrhajó” ellen a Fekete-tengeren.

Korábban az orosz hadsereg és hírügynökségek arról számoltak be, hogy az orosz légelhárító egységek állítólagos ukrán drónokat lőttek le az Ukrajnával határos két dél-oroszországi terület, a Brjanszki és a Belgorodi felett. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

Nem lehet megjavítani

A legutóbbi támadások előtt egy nappal két orosz katonai hajó sérült meg súlyosan nagyszabású ukrán légicsapás következtében egy hajójavító üzemben a krími Szevasztopolban, az orosz Fekete-tengeri Flotta fő támaszpontján.

A Reuters egy ukrán hírszerzési tisztviselőre hivatkozva közölte, hogy a támadásban egy nagy hajót és egy tengeralattjárót ért találat, és valószínűleg annyira megsérültek, hogy nem lehet őket megjavítani.

„Ezek jelentős károk. Most úgy gondoljuk, hogy nagy valószínűséggel nem lehet helyrehozni őket” – erősítette meg Andrij Juszov a Reutersnek, anélkül hogy elmondta volna, milyen fegyverekkel hajtották végre a légicsapást.

Ehhez kapcsolódóan: Elon Musk szerint ő akadályozott meg egy ukrán támadást az orosz flotta ellen

Storm Shadow

A brit Sky News meg nem nevezett nyugati és ukrán forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Kijev az Egyesült Királyság által szállított Storm Shadow nagy hatótávolságú cirkálórakétákat használta a támadáshoz.

A Crimea.Realities, a Szabad Európa ukrán szolgálatának regionális hírügynöksége szerint legalább hét robbanás hallatszott a helyszínen, a lökéshullámok ablakokat törtek be, fényes villanások voltak, és füst jelent meg az égen.

Az Oroszország által 2014-ben illegálisan annektált ukrán félsziget stratégiai jelentőségű hajógyárában az orosz Fekete-tengeri Flotta hajóit és tengeralattjáróit építik és javítják. A flotta számos drón- és rakétatámadást intézett Ukrajna ellen.

3D-nyomtatási technológiával kísérleteznek az ukrán építőmérnökök
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:00 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG