Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elon Musk szerint ő akadályozott meg egy ukrán támadást az orosz flotta ellen


Elon Musk X-oldala
Elon Musk X-oldala

Elon Musk amerikai milliárdos azt mondta, hogy ő akadályozta meg tavaly az orosz haditengerészet egyik támaszpontja elleni ukrán tengeri dróntámadást azzal, hogy nem teljesítette Kijev kérését a Starlink-internetkapcsolat aktiválására a Fekete-tengeren a Moszkvához csatolt Krím közelében.

A Starlink műholdas internetszolgáltatást, amelyet a Musk tulajdonában lévő SpaceX üzemeltet, nem sokkal azután telepítették Ukrajnába, hogy 2022 februárjában Oroszország megtámadta az országot.

„Sürgős kérés érkezett az ukrán kormányzattól, hogy aktiválják a Starlinket egészen Szevasztopolig. A nyilvánvaló szándék az volt, hogy elsüllyesszék az ott állomásozó orosz flotta nagy részét” – közölte Musk X-en, a korábbi Twitteren.

Szevasztopol városa az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisa a Krím félszigeten, amelyet Moszkva 2014-ben annektált.

„Ha beleegyeztem volna a kérésükbe, akkor a SpaceX kifejezetten bűnrészes lenne egy jelentős háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában” – írta Musk.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódik a drónok csatája Oroszország és Ukrajna között

Musk posztjával a róla szóló, októberben megjelenő életrajzi könyvéből megjelent részletre reagált. A könyvet Walter Isaacson írta, a The Washington Post tett közzé részleteket belőle csütörtökön.

Ebben Isaacson azt írta, hogy tavaly szeptemberben „az ukrán hadsereg a krími Szevasztopolban állomásozó orosz haditengerészeti flotta ellen kísérelt meg egy támadást úgy, hogy hat, robbanóanyaggal megpakolt drón-tengeralattjárót indított el, és a Starlink segítségével irányította őket a célpont közelébe”.

Musk „beszélt az Egyesült Államok orosz nagykövetével (…) aki határozottan közölte vele, hogy a Krím elleni ukrán támadás nukleáris válaszlépésekhez vezetne” – írta Isaacson.

Musk „titokban utasította mérnökeit, hogy a krími partok száz kilométeres körzetében kapcsolják ki a lefedettséget. Ennek eredményeként amikor az ukrán drón-tengeralattjárók a szevasztopoli orosz flotta közelébe értek, megszakadt a kapcsolat, és ártalmatlanul a partra sodródtak” – olvasható a könyvből megjelent részletben.

Korábbi cikkünk a témában: Ukrajna saját drónleszedő drónokat fejlesztene

Egy másik csütörtöki bejegyzésben Musk cáfolta Isaacson beszámolóját.

„A szóban forgó Starlink-régiók nem voltak aktiválva. A SpaceX nem deaktivált semmit” – írta Musk.

Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnöke és magas rangú tisztségviselője a megjelent könyvrészlet alapján dicsérte Muskot.

„Musk aggódott egy megtorló atomcsapás miatt” – posztolta Medvegyev X-en.

„Ha igaz, amit Isaacson írt a könyvében, akkor úgy tűnik, hogy Musk az utolsó épelméjű Észak-Amerikában. Vagy legalábbis a gendersemleges Amerikában ő az utolsó tökös” – írta Medvegyev.

Musk csütörtökön is fegyverszünetre szólított fel a konfliktusban.

„Mindkét félnek bele kellene egyeznie a tűzszünetbe. Minden egyes nappal újabb ukrán és orosz fiatalok halnak meg azért, hogy apró földdarabokat foglaljanak vagy veszítsenek el, miközben a határok alig változnak. Ez nem ér annyit, mint az életük” – írta.

XS
SM
MD
LG