Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukránok kitartanak keleten, készülnek a herszoni csatára


A hátrahagyott orosz lövészárkokat ellenőrzi egy ukrán katona Herszon megye már visszafoglalt részén 2022. október 12-én
A hátrahagyott orosz lövészárkokat ellenőrzi egy ukrán katona Herszon megye már visszafoglalt részén 2022. október 12-én

Az ukrán csapatok kitartanak az orosz erők ismétlődő támadásaival szemben két kelet-ukrajnai városban, míg a déli fronton csatára készülnek a stratégiai fontosságú Herszon megyéért, ahol Oroszország a jelek szerint erősíti pozícióit.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda esti videóbeszédében azt mondta, hogy jó hírek jönnek a frontról, de részleteket nem árult el.

Nem említette, hogy mi történik Herszonban, ahol tisztviselők és katonai elemzők előrejelzése szerint a háború egyik legnagyobb következményekkel bíró csatája várható az orosz támadás nyolc hónappal ezelőtti kezdete óta.

Zelenszkij azt mondta, hogy a legsúlyosabb harcok Kelet-Ukrajnában, Avdijivka közelében, Donyeck és Bahmut mellett folytak.

„Itt mutatkozik meg a legszembetűnőbben az orosz parancsnokság őrültsége. Nap mint nap, hónapokon keresztül hajtják ott halálba az embereket, a legintenzívebb tüzérségi csapások összpontosításával” – mondta.

Az orosz erők többször is megpróbálták elfoglalni Bahmutot, amely az ukrán kézen lévő Szlovjanszk és Kramatorszk városba vezető főút mellett fekszik.

A Dnyeper folyó torkolatánál fekvő Herszon városért vívandó csata fogja meghatározni, hogy Ukrajna tud-e lazítani az orosz szorításon délen.

Hogy tudtak győzni az ukránok Harkivnál?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:09 0:00

Bombázások

Míg a frontvonal nagy része továbbra is elérhetetlen az újságírók számára, a front egyik szakaszán, a Dnyeper nyugati partján, az oroszok által megszállt katlantól északra az ukrán katonák arról számoltak be, hogy új erőre kapott az elmúlt hetekben lecsillapodott orosz ágyúzás.

Az elfogott rádióforgalom azt jelzi, hogy frissen mozgósított újoncokat küldtek a frontra, és az orosz erők szilárdan beásták magukat.

„Jó védelmi vonalaik vannak mély lövészárkokkal, és ők maguk mélyen a föld alatt ülnek” – mondta Vitalij, egy ukrán katona, aki egy gazzal benőtt öntözőcsatornában guggol, hogy a környező fák elrejtsék az ellenséges drónok elől.

Az ukrán erők a hónap elején drámai lendülettel nyomultak előre a Dnyeper folyó mentén délen, de úgy tűnik, az előrehaladás lelassult. Oroszország civileket szállított el a nyugati partról, de közölte, hogy csapatai kivonását nem tervezi.

Olekszij Reznyikov, Ukrajna védelmi minisztere szerint az esős időjárás és a zord terepviszonyok jobban megnehezítették Kijev ellentámadását Herszonban, mint északkeleten, ahol szeptemberben visszaszorították Oroszországot.

A fronton szaggatott tüzérségi tűz hangja verődik vissza mindkét oldalról, a távolban füstoszlopok szállnak a magasba.

Ukrán harci helikopter ereszkedik alacsonyra, rakétákat old ki az orosz állásoknál, és lángokat köpdös körbe-körbe, hogy megzavarja a rá kilőtt hőkereső légelhárító rakétákat.

„Ezen a területen nagyon aktívak. Mindennap lőnek, lövészárkokat ásnak, és védekezésre készülnek” – mondja az oroszokról a front egyik parancsnoka, aki azt kérte, hogy csak a fedőnevén, Nikiforként szerepeljen.

Tartózkodási helyét valahol Mikolajiv megyében az ukrán katonai szabályzat szerint nem nevezheti meg.

Az egységnek jól megerősített lövészárkokból álló hálózata van, amelyet az orosz sáncokkal szemben álló fasorokban ástak. Az eső sárrá változtatta a hozzájuk vezető ösvényeket, különösen ott, ahol a harckocsik lánctalpai feltépték.

Ausztrália közölte, hogy újabb harminc páncélozott járművet küldött és hetven katonát indított útnak Nagy-Britanniába, hogy segítsen kiképezni az ottani ukrán csapatokat, ezzel is erősítve Kijev háborús erőfeszítéseit.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy Ukrajnát most hosszabb távon támogatni kell, ha olyan helyzetbe akarjuk hozni, hogy a saját feltételei alapján tudja megoldani ezt a konfliktust” – mondta Richard Marles védelmi miniszter az ABC televíziónak.

Atompróba

Amióta Oroszország elkezdett területeket veszíteni a szeptemberi ellentámadásban, Vlagyimir Putyin orosz elnök egy sor lépést tett a konfliktus fokozására, több százezer orosz tartalékost hívott be, kihirdette a megszállt területek annektálását, és ismételten nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzött Oroszország védelmében.

Ebben a hónapban Oroszország új hadjáratot indított rakétákkal és iráni gyártmányú drónokkal Ukrajna energiainfrastruktúrája ellen, parkokat és otthonokat is találatok értek.

Oroszországban a hadsereg nagyszabású főpróbát tartott az atomháborúhoz, az állami televízió adásait tengeralattjárókról, stratégiai bombázókról és rakétaegységekről készült felvételek uralták, amelyeken a megtorlást gyakorolták egy atomtámadás esetére.

Moszkva a héten diplomáciai kampányt indított annak érdekében, hogy népszerűsítse a vádat, miszerint Kijev nukleáris anyagok kiengedésére készül egy úgynevezett piszkos bombával, amit a Nyugat alaptalannak és az orosz eszkaláció lehetséges ürügyének tart.

A fokozódó feszültségek ellenére az ENSZ segélyszervezetének vezetője, Martin Griffiths azt mondta, viszonylag optimista azt illetően, hogy az Egyesült Nemzetek közvetítésével létrejött megállapodást, amely lehetővé tette Ukrajna fekete-tengeri gabonaexportjának újraindítását, meghosszabbítják úgy, hogy november közepe után is érvényben maradjon.

Szovjet korabeli tankokkal támadják az ukránok az orosz logisztikát
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:08 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG