Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna szerint a legsúlyosabb csaták Herszonért folynak majd


Elszállítják a civileket Herszon városából 2022. október 23-án
Elszállítják a civileket Herszon városából 2022. október 23-án

Egy magas rangú ukrán tisztviselő szerint az orosz erők a legsúlyosabb csatára készülnek Ukrajna déli részén, a stratégiai fontosságú herszoni területen. A Kreml szeretné megvédeni az irányítása alatt álló legnagyobb várost az ukrán ellentámadástól.

A térségben az elmúlt hetekben visszaszorították az orosz erőket, és fennáll a veszélye annak, hogy a Dnyeper folyó nyugati partján rekednek, ahol Herszon tartomány fővárosa az ukrajnai invázió nyolc hónappal ezelőtti kezdete óta orosz kézen van.

Az oroszok által odahelyezett hatóságok a lakosságot átszállítják a keleti partra, de Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint semmi jele annak, hogy az orosz erők a város elhagyására készülnének.

„Herszonnal minden világos. Az oroszok kiegészítik, erősítik ottani csoportosulásaikat” – mondta Aresztovics kedd késő este egy online videóban.

„Ez azt jelenti, hogy senki sem készül visszavonulásra. Éppen ellenkezőleg, a legsúlyosabb csaták Herszonért folynak majd.”

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által szeptemberben annektált négy megyéből vitathatatlanul Herszon stratégiailag a legfontosabb. Egyaránt ellenőrizni lehet onnét a 2014-ben elfoglalt Krím félszigetre vezető egyetlen szárazföldi útvonalat, valamint az Ukrajnát kettészelő hatalmas folyó, a Dnyeper torkolatát.

Jurij Szobolevszkij, a megbuktatott ukránbarát herszoni területi tanács tagja azt mondta, hogy az Oroszország által odahelyezett hatóságok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Herszon lakosaira a távozás érdekében.

„A kutatások és a szűrési eljárások egyre intenzívebbek, csakúgy, mint az autók és az otthonok átvizsgálása” – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Tüzérségi párbajok

A mikolajivi területen, Herszon városától északra és nyugatra tüzérségi párbajok dúltak egész kedden – állította a frontvonalról posztolt egyik bejegyzés az oroszbarát Rybar csatornán Telegramon.

A Herszontól északra fekvő Iscsenka körzetben az ukrán erők megpróbálták megszilárdítani pozícióikat, de kénytelenek voltak visszatérni a korábbi vonalakhoz – írja a poszt, amely szerint az ukrán hadsereg előrenyomulásra készül a frontvonal teljes hosszában.

A Reuters riportere egy távoli falucskában, a herszoni frontvonal közelében nem hallott lövöldözést vagy tüzérségi tüzet. Az emberek azt mondták, remélik, hogy az orosz erők hamarosan kivonulnak.

„Éjjel elalszol, és nem tudod, hogy felébredsz-e” – mondja a 39 éves Mikola Nizinec az orosz ágyúzásra utalva.

Mivel nincs áram vagy gáz, és kevés az élelem és az ivóvíz a környéken, sokan elmenekültek, és otthagyták a szarvasmarhákat a kilőtt lőszerek között kószálni és legelni.

Északkeleten az orosz erők továbbra is megpróbálják elfoglalni Bahmut városát, amely a Szlovjanszkba és Kramatorszkba vezető főút mellett fekszik Donyeck megyében – közölte szerdán az ukrán vezérkar.

Piszkosbomba-vádak

Oroszország kedden közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy Ukrajna piszkos bomba bevetésére készül. Ezt az állítást nyugati és ukrán tisztviselők hamis ürügyként utasították vissza a háború fokozására.

Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese közölte, hogy a bizonyítékokat megosztották nyugati kollégáikkal.

Nem bánom, ha az emberek azt mondják, hogy Oroszország farkast kiált, ha nem történik meg, mert ez egy szörnyű, szörnyű katasztrófa, amely potenciálisan az egész Földet fenyegeti” – mondta újságíróknak.

Zelenszkij elnök szerint az orosz vád azt sugallja, hogy Moszkva taktikai atomfegyver bevetését tervezi, és Kijevet akarja hibáztatni ezért.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, Oroszország hihetetlenül súlyos hibát követne el”, ha taktikai nukleáris fegyvert használna.

Biden telefonon beszélt Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, és egyetértettek Ukrajna támogatásának fontosságában – áll a Fehér Ház közleményében.

Moszkva vádjára reagálva az ENSZ nukleáris felügyelete közölte, hogy Kijev kérésére ellenőröket készül küldeni két meg nem nevezett ukrán helyszínre, amelyek mindegyikét ellenőrizték már.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta újságíróknak, hogy az ellenőrök teljes hozzáférést kapnak, és felszólította Moszkvát, hogy tanúsítson ugyanilyen átláthatóságot.

A RIA orosz állami hírügynökség azonosította a két érintett helyszínt: a Keleti Ásványdúsító Üzemet a központi dnyipropetrovszki területen és a kijevi Nukleáris Kutatóintézetet.

Amióta az orosz erők szeptemberben nagy vereségeket szenvedtek, Putyin fokozta a tempót, több százezer tartalékost hívott be, bejelentette a megszállt területek annektálását, és ismét nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzött.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG