Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukránok szerint Oroszország lopott búzát szállít Szíriába


Ukrán búzát szállító teherautók tartanak a Krímbe 2022. május 31-én
Ukrán búzát szállító teherautók tartanak a Krímbe 2022. május 31-én

Oroszország becslések szerint százezer tonna búzát küldött szövetségesének, Szíriának Ukrajnából azóta, hogy megtámadta az országot – közölte Ukrajna bejrúti nagykövetsége, bűnözői tevékenységnek minősítve a szállítmányokat.

A Reutersnek adott nyilatkozatában a nagykövetség közölte, hogy a szállítmány egyike az orosz zászló alatt közlekedő Matrosz Pozinics hajón érkező rakománynak, amely május végén kötött ki Szíria fő tengeri kikötőjénél, Latakiánál.

A Refinitiv adatai azt mutatták, hogy a Matrosz Pozinics búzát rakodott be Szevasztopol kikötőjében a Krímben – amelyet Oroszország 2014-ben csatolt el Ukrajnától – május 19-i indulási dátummal, és célállomásként Szíriát jelölte meg.

A Planet Labs PBC május 29-i műholdfelvételei azt mutatták, hogy a szóban forgó hajó Latakiában kötött ki.

Ukrajna libanoni nagykövetsége az ukrán bűnüldöző szervekre hivatkozva azt állította, hogy a Matrosz Pozinics fedélzetén lévő gabonát az orosz erők által megszállt területeken álló ukrán tárolókból „lopták el”.

Az orosz védelmi minisztérium és a szíriai információs minisztérium egyelőre nem válaszolt a Reuters megkeresésére. Oroszország korábban visszautasította az ukrajnai búzalopásról szóló vádakat.

„A búzát egy olyan létesítményből lopták el, amely három ukrán régió gabonáját egyesíti egy tételben” – közölte a nagykövetség.

„Ez bűncselekmény” – mondta, hozzátéve, hogy megpróbált kapcsolatba lépni a szíriai hatóságokkal, de nem kapott választ.

Csak a szíriai szállítmányok negyvenmilliót érhetnek dollárban

A nagykövetség tájékoztatása szerint több mint százezer tonna „elrabolt” ukrán búza érkezett Szíriába az elmúlt három hónapban. Miután a nemzetközi búzaárak tonnánként 400 dollár felett vannak, ez a mennyiség több mint negyvenmillió dollárt érhet.

A Reuters nem tudta független forrásból ellenőrizni az ukrán vádakat.

A szíriai információs minisztérium, a szíriai mezőgazdasági minisztérium és a latakiai kikötő tisztviselői nem válaszoltak egyelőre a Reuters e-mailben elküldött kérdéseire.

Oroszország a polgárháború 2011-es kezdete óta a búzaimport fontos forrása Szíria számára, kereskedelmi tételként és humanitárius segélyként egyaránt. Moszkva létfontosságú katonai támogatást is nyújtott Bassár el-Aszad elnöknek a konfliktusban, 2015-ben Szíriába küldte légierejét.

Az Interfax szerint Oroszország 2021-ben vállalta, hogy kétoldalú megállapodás keretében egymillió tonna búzát szállít Szíriának. A szíriai gabonaimport magába foglalja a Krímből érkező szállítmányokat is.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium múlt havi közleménye szerint már ötszázezer tonna búza ellopását jegyezték fel az ország megszállt régióiból.

A gabonát vagy Oroszországba küldték, elsősorban Harkiv, Donyeck és Luhanszk környékéről, vagy a Krímbe, a Zaporizzsjai és a Herszoni régióból – tették hozzá.

Áprilisban a Kreml visszautasította a búzalopásról szóló vádakat, mondván, nem tudja, honnan származik az információ.

Mindazonáltal az orosz ellenőrzés alatt álló ukrán Herszoni régió megkezdte a gabonaexportot Oroszországba – jelentette a TASZSZ hírügynökség Kirill Sztremuszovra, az oroszbarát katonai-polgári közigazgatás helyettes vezetőjére hivatkozva a hét elején. Azt nem árulta el, hogyan oldották meg a fizetést.

A múlt hónapban Ukrajna köszönetet mondott Egyiptomnak, a világ egyik legnagyobb búzaimportőrének, amiért visszafordított egy gabonával megrakott orosz hajót, amelynek búzarakományát Kijev szerint szintén Ukrajnából lopták el.

Készült a Reuters riportjának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG