Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukránok újabb támadásokat vernek vissza Bahmutban, az oroszok erősen ágyúzzák Dél-Ukrajnát


A 77 éves Ljubov Vasziljeva háza romjai között Pavlohrad városában, a Dnyipropetrovszk területen 2023. május 1-jén
A 77 éves Ljubov Vasziljeva háza romjai között Pavlohrad városában, a Dnyipropetrovszk területen 2023. május 1-jén

Az orosz erők hétfőn újabb sikertelen támadásokat indítottak Bahmutban az ukrán állások ellen – közölték Kijevben május 2-án. Újabb hónapjába lépett a Donyecki terület keleti részén fekvő városért folyó csata. Közben Oroszország egyre intenzívebben lövi a dél-ukrajnai területeket.

Az előző napi orosz rakétacsapások Észak- és Közép-Ukrajnát vették célba, a Csernyihivi területen egy 14 éves fiút, a dnyipropetrovszki Pavlohrad városában pedig további két embert öltek meg – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május 1-jén.

Pavlohradban negyven további ember megsérült – mondta Zelenszkij éjszakai beszédében.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz erők rakétacsapásokat hajtottak végre ukrán helyszínek ellen, és azt állította, hogy valamennyi rakétájuk kiválasztott katonai célpontokat talált el. Oroszország tagadja, hogy polgári célpontokra lőne, jóllehet bőséges bizonyíték van ennek ellenkezőjére.

Donyeckben az elmúlt 24 órában 41 támadást vertek vissza az ukrán védelmi erők, ezek többségét a Bahmut–Avgyijivka–Marjinka irányra összpontosították – közölte az ukrán hadsereg vezérkara május 2-i napi jelentésében, hozzátéve, hogy Oroszország számos légicsapást hajtott végre a térségben.

Oroszország fokozta az ágyúzást Dél-Ukrajnában, különösen a Herszoni terület felszabadított részeit vette célba: a regionális katonai igazgatás vezetője, Olekszandr Prokudin az elmúlt 24 órában 71 ilyen esetről számolt be.

Ukrajna novemberben visszafoglalta Herszon egyes részeit, az orosz csapatok kivonultak kelet felé a Dnyeper folyón át. Oroszország folyamatosan lőtte a régiót a Dnyeper túloldaláról, és a közelmúltban fokozta a támadásokat, amelyek az ukrán hatóságok szerint ma már mindennaposak.

Natalija Humenyuk, az ukrán déli katonai parancsnokság szóvivője úgy véli, hogy a déli polgári célpontok elleni fokozott orosz ágyúzásnak az a célja, hogy elterelje a közvélemény figyelmét az orosz harctéri sikerek hiányáról.

„Ez inkább azzal függ össze, hogy az ellenség nem aratott egyértelmű győzelmeket – nincs meggyőző előrenyomulás Kelet-Ukrajnában, nincsenek sikerek a fronton déli irányban” – mondta Humenyuk az ukrán televíziónak május 1-jén.

Ehhez kapcsolódóan: Tényfeltárók: túlárazott az ukrán fegyveres erők hadtápellátása

Megnőttek az orosz veszteségek

A Fehér Ház ugyancsak május 1-jén közölte, hogy becslései szerint december óta Oroszország százezres veszteséget szenvedett el sebesültekben és elesettekben, beleértve azt a több mint húszezer embert, akik a Bahmutért és Kelet-Ukrajna más részeiért vívott harcokban haltak meg.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője azt mondta, hogy a december óta elesettek csaknem fele Wagner-zsoldos volt, sokan közülük olyan elítéltek, akiket azért engedtek ki a börtönből, hogy csatlakozzanak a harcokhoz.

Az új adatok arra utalnak, hogy az orosz veszteségek az elmúlt hónapokban megnőttek. Mark Milley amerikai tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke novemberben azt mondta, hogy Oroszországnak százezernél jóval több halottja és sebesültje volt a háború első nyolc hónapjában.

Az ukrán főparancsnok, Valerij Zaluzsnij tábornok május 1-jén telefonon beszélt Milley-vel, és tájékoztatta a fronthelyzetről, amelyet úgy írt le, hogy „nehéz, de ellenőrzés alatt tartják”. Hangsúlyozta, hogy meg kell erősíteni Ukrajna légvédelmét, és kérte, hogy időben szállítsák le nekik a fegyvereket.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG